Mudanya Belediyesi, Güzelyalı’da bir inşaat için kesilen zeytin ağaçları hakkında çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı.

Dün bir inşaat için kesilen zeytin ağaçları hakkında çıkan haberlerle ilgili Mudanya Belediyesi’nden açıklama gecikmedi. Belediyeden yapılan açıklamada, "Mudanya ilçesinde bina inşaatı için 2 saat içerisinde 100 kadar zeytin ağacı dozerlerle söküldü" şeklinde ifadeler kullanıldığı hatırlatılarak, bunun Mudanya Belediyesi’nin yeni yönetimiyle ilgili bir durum olmadığına vurgu yapıldı. Açıklamada, "Söz konusu işlemin yapıldığı H21B19BA pafta 215 ada ve 99 parselde bulunan alan arsa vasfında 1,50 KAKS, 0,30 TAKS olarak imarlı alan olup, imar planı önceki dönemde onaylanmıştır. Bölgenin ilk imara açılışı ise 20.02.1995 tarihidir. Dolayısıyla mevcut mevzuat uyarınca zeytinlik alanlarda zeytin ağacı kesimi ile ilgili 1996 yılı öncesinde imara açılan alanlar için bir kısıtlama olmamasına rağmen, ne yazık ki 1996 yılı sonrasında imara açılan alanlar için yüzde 10’luk bir kısıtlama söz konusu olmuştur. Belediyemize 12.11.2014 tarihinde yapılmış mimari ön oluru dışında bir talebi olmayan mülkiyet sahibinin yaptığı uygulama açısından belediyemizi ilgilendiren yasal bir bölüm bulunmamaktadır. Söz konusu yer için henüz inşaat ruhsatı vb. izin verilmemiştir. Ancak geçmiş dönemlerde verilmiş imar izinleri ve konutlaşma açısından yapılan yanlışlıkların bu biçimde de ortaya çıkmış olması, Mudanya’nın geçmiş dönemlerde ne hale getirildiğini göstermesi açısından örnek alınması gereken bir durumdur" denildi.

Mudanya Belediyesi Başkanı Hayri Türkyılmaz, Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca Mahallesi’ne termik santral yapılmaması gerektiğini ifade ederek, "Zeytin diyarı olan ilçemizde zeytinciliği korumak ve geliştirmek için çalışmalar başlatmışken, ilçemizin böyle bir haberle anılması bizleri rahatsız etmiştir" dedi.