Dünyaca ünlü usta İngiliz fotoğraf sanatçısı Chris Steele-Perkins, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali’nde (BursaFotoFest), fotoğraf severlerle buluştu.

Türkiye’nin birçok yerinden gelen fotoğraf meraklılarını ağırlayan BursaFotoFest, dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarını sevenleriyle buluşturmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle düzenlenen festival, sanatçı söyleşileri, portfolyo değerlendirmeleri, seminerler ve panellerle sürüyor. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’ndaki festivalin ilk sanatçı söyleşisinde Magnum Photos’dan usta İngiliz fotoğraf sanatçısı Chris Steele-Perkins, fotoğraf tutkunlarıyla biraraya geldi.

Fotoğraflarının hikayelerini sunum eşliğinde anlatan Chris Steele-Perkins, proje için bulunduğu ülkelerde oraları anlamaya çalıştığını aktardı. Türkiye’de de çalışmalar yapabileceğini anlatan Perkins, dünyayı gezmenin bir sanatçı için önemli olduğunu belirtti. Fotoğrafla yazının bir araya gelmesinin güçlü etki ortaya çıkarttığını söyleyen Perkins, İngiltere ve farklı ülkelerde çektiği fotoğraf ve tecrübelerini aktardı. Dinleyicilerin sorularını da cevaplayan Perkins, “Son yıllarda fotoğrafa büyük ilgi var. Bu elbette fotoğraf çekerek hayatınızı kazanmayı zorlaştırıyor. İnsanlar artık para ödemeden fotoğraflarını tüketiyor. Kendimi şanslı hissediyorum. Dergi gazeteciliğinin en zirve döneminde fotoğraf çekerek çok iyi para kazandım. Günümüzde insanlar sosyal medyayı kullanarak para kazanabiliyor. İnstagram sayesinde tanımadığım insanlarla iletişim kurabiliyorum. Fotoğraf çekmek artık çok kolay. Herkes kafiyeli cümle yazabilir, ancak şiir yazamaz. Dolayısıyla fotoğrafta bu şekilde görülebilir” dedi.

Dergilerin artık foto muhabiri istihdam etmediğini, videonun bunu daha iyi becerebildiğini söyleyen Perkins, insanların da artık video izlemek istediğine dikkat çekti. Videonun en güçlü tarafının içerisinde açıklamayı barındırması olarak gösteren Perkins, ilgi çekici fotoğrafın zaman ayırıldığı vakit daha fazla geri dönüşümü olacağını anlattı.