Osmangazi Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği’nin ‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda Vaiziye Medresesi ve Ulucami cadde sağlıklaştırma projeleri ile başarı belgesi aldı.

Tarihi mirasın korunup yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için yürüttüğü çalışmalarla bugüne kadar örnek olan Osmangazi Belediyesi’ne bir ödül daha geldi. Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen, ‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’na iki proje ile katılan Osmangazi Belediyesi, Ulucami ve Vaiziye Medreresi cadde ve cephe sağlıklaştırma projeleriyle başarı belgesi aldı.

Yarışmaya bu ıl, 30 belediye, 18 proje ve 32 uygulama ile katıldı. 6 farklı kategoride ödüllerin dağıtıldığı yarışmaya 2 proje ile katılan Osmangazi Belediyesi, her iki proje ile de başarı ödülüne layık görüldü. Antalya’da düzenlenen törende, Osmangazi Belediyesi adına ödülü Başkan Yardımcısı Halil Döner aldı.

Tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin dünya mirası listesine girmesinde önemli rolü olan Osmangazi Belediyesi’nin yarışmaya katıldığı projeler, Ulucami ’nin batısında ticari maksatla kullanılan Vaiziye Medresesi içindeki dükkânların cephelerinin sağlıklaştırılması ve medrese avlusunun çağdaş bir üst örtü ile kapatılmasını hedefliyor. Çalışmaları önemli ölçüde tamamlanan proje ile tarihi çarşı yeniden ihtişamlı görünümüne kavuşuyor.

VAİZİYE MEDRERESİ

Yıldırım Bayezid tarafından 1425 tarihinde yaptırılan Vaiziye Medresesi, Ulucami’nin batı kapısı karşısında. “Mahkeme Medresesi” olarak da anılıyor. Medresenin başlangıçta 10 öğrenci odasına ve kagirden yapılmış büyük bir dershaneye sahip olduğu biliniyor. Üstü kubbeli ve kiremit örtülü medrese, geçmişte yangın ve depremlerden hayli zarar gördü. 1958’deki çarşı yangınından sonra, eski dershanesi hariç, diğer kısımları yeniden yapıldı. Yeni şekle göre, medresenin 21 odası ve bir de açık dershanesi bulunuyor. Günümüzde ise medresenin yerinde pek çok işyeri yer alıyor.