Çanakkale’nin Biga ilçesinde, Bal Üreticileri Birliği tarafından ‘Arıcılığın sorunları ve bal pazarlama’ konulu konferans düzenlendi.

Biga Belediye Kültür Sarayında düzenlenen konferansa Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, İstanbul Bal Üreticileri Birliği Başkanı Yalçın Sezer, Biga İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Ceylan, Orman İşletme Müdürü İhsan Tunç, Biga Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Dr. Muhammet Akkaya, Biga Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kurt, Biga Arıcılar Derneği Başkanı Fikret Deniz ve arı yetiştiricileri katıldı.

Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, konferansta, “Ana arı üretiminde sıkıntılar var. Piyasada dolaşan balların yüzde 50’ si sahte. Üretim fazlası var ve sahte balların piyasadan çekilmesi ile balımız kıymetlenecek.Üretimi arttırmak için devlet desteklemeli.Arı varlığının yüzde 30’u profesyonellerin elinde yüzde 70’ i de amatörlerin elinde. Arıcılığı 57 yaş üzeri emekli dediğimiz kesim yapıyor. Arıcılık, emekli işi olmaktan çıkmalı. Gençlerimizi yetiştirmeliyiz. Onlarla arıcılığı üst seviyelere çıkarabiliriz. Paketleme ve marka çalışmalarında aktif olmalıyız" diye konuştu. Baytekin konferans sonunda arıcıların sorularını cevaplandırdı.