Çanakkale İl Dernekler Müdürü Resul Karakurt, Çanakkale’nin entelektüel yapısının derneklerin çeşitliliği ve sayısına da yansıdığını söyledi. Çanakkale ilinde 914, merkezde ise 360 derneğin olduğunu söyleyen Karakurt bu derneklerin tamamın aktif olduğunu, tabela derneği olmadığını belirtti.

Çanakkale İl Dernekler Müdürü Resul Karakurt, Çanakkale genelinde 914 derneğin faaliyet gösterdiğini söyledi. Türkiye’de toplamda 101 bin derneğin olduğunu ve bu derneklerin toplam üye sayısının 9 milyon olduğunu belirten Karakurt, “Çanakkale il genelinde 914 derneğimiz var, merkezdeki dernek sayısı ise 360. Üye bazında baktığımız zaman 80 bine yaklaşan bir üye profili ki, bu Türkiye ortalamasının çok üstünde. Bu derneklerimiz sayısı da üstün olduğu gibi hazırladıkları projelerle de Türkiye ortalamasının üstünde bir performans gösteriyorlar. Bu memnuniyet verici derneklerimiz çok güzel projeler yapıyorlar. Bu projeleriyle hem Çanakkale’nin tanıtımına önemli katkı sağlıyorlar hem de kendi projelerini gerçekleştirmiş oluyorlar” dedi.

Dernek kurmanın, eskiye nazaran daha kolay olduğunu da söyleyen Karakurt, “Eskiden derneklere Emniyet, Güvenlik Şube Müdürlüklerimiz bakıyordu. Son 10 yılda bu değişti. Özellikle 5257 sayılı kanundan sonra İl Dernekleri Müdürlükleri kuruldu. Yeni Türkiye’de Sivilleşmenin önünde büyük yol açıldı. Artık sivillerle ilgili iş ve işlemleri siviller yapsın mantığı ön plana çıktı. Eskiden baskı kurulan, gözetlenen, takip edilen dernekler, şimdi rehberlik edilen, işbirliği yapılan, ortak projeler yapılan bir hale geldi. Dolayısıyla devletimiz destek de vermeye başladı. Örneğin; bizim bakanlığımızın, Devlet Denetleme Dairesi Başkanlığının 20 milyon Türk Lirası civarında bir kaynağı vardı ve 20 milyon civarında ki bu kaynak STK’lara aktarıldı. Sivil Toplum Örgütleri kendi amaçlarına yönelik projeler yaparak, İçişleri Bakanlığı kanalıyla destekler aldılar. Çanakkale’de bazı derneklerimiz bu kaynaktan önemli ölçüde faydalandı. Yani devletimizin ulaşamadığı ve toplumun eksiklik gördüğü alanlarda dernekleşmeye gidilerek bu eksiklikler bu noksanlıklar giderilecek şekilde yapıldıktan sonra devlet de kaynak sağlıyor, eksiklikler giderilmeye çalışılıyor. Dolayısıyla eksiklik olarak, sorun olarak, problem olarak gördüğünüz bir alanda, hemen o konuyla ilgili dernek kurun diyoruz. Çevre, Sağlık, mahalle, aklınıza ne gelirse, sorun olan her alanda ihtisas derneği diyebileceğimiz dernekler kurulabilir ve bu sorunların çözümü için devletten bu yolla önemli destekler alınabilir. Dernek kurmak hiç de zor değildir, çok kolaydır. Bir günde dernek kuruyoruz. Sadece 7 kişinin bir araya gelmesi, derneğin faaliyetlerini, yasasını bir kağıda dökmesi gerekiyor. Biz buna bildirim diyoruz. Bildirimde bulunulduktan hemen sonra 7 kişinin kimlik bilgilerini alıyoruz, başka bir bilgi almıyoruz. Dolayısıyla bir tek bildiri ve tüzük istiyoruz. Onun dışında bir şey istemiyoruz. Bir saat içinde dernek kuruluyor ve faaliyetlerine başlıyor” diye konuştu.