Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde yapıldı. ÇTSO’nun Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirdiği seminere, Çanakkale’deki ihracatçı firmaların temsilcileri katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ahmet Şevket Yurt, İhracat Müdürlüğünün amacının hiç ihracat yapmayan bir KOBİ’yi sıfırdan alıp verilecek desteklerle ihracata başlatıp, ekonomiye döviz kazandırır hale getirmek olduğunu ve nihai hedefin de küresel oyuncu haline getirmek olduğunu ifade etti. İhracatta fuarların önemine dikkat çeken Daire Başkanı Ahmet Şevket Yurt, tüm firmaların yurtdışı fuar desteklerinden yararlanması gerektiğini ifade ederek, “Fuarlarda sektördeki tüm paydaşları görme imkanınız var. Sektördeki tüm gelişmeleri, sektörünüzün oyuncularını, rakiplerinizin ne gibi yenilikler yaptığını görüyorsunuz. Her bir firmanın yılda 5-10 fura katılmasını öneriyoruz. Kısacası fuarlar, minimum risk alarak ayağınızı koca okyanusa soktuğunuz yerlerdir diyebiliriz” diye konuştu.

Seminerde daha sonraki sunumda, İhracata Yönelik Devlet Destekleri bilgi verildi, markalaşmanın önemine dikkat çekilerek, Turquality markası adı altında ihracat yapan firmalara verilen destekler anlatıldı. Türk Eximbank Pazarlama Müdürlüğü’nden Ufuk Sadegüzel ise, Eximbank’ın ihracata destek amaçlı verdiği kredileri anlattı. Eximbank’ın kısa vadeli ihracat kredileri arasında yer alan reeskont kredisinin avantajlarından söz eden Ufuk Sadegüzel, firma limitinin 25 milyon dolar ve KOBİ’ler için vade süresinin 540 güne kadar uzadığını ifade etti. Seminerin son bölümünde İhracat Genel Müdürlüğü İhracat Genel Müdürlüğü’nden İhracatı Geliştirme Uzmanı Mustafa Yılmaz, İtalya pazarını anlattığı ülke sunumunda İtalya’ya ilişkin temel dış ticaret göstergeleri, Türkiye-İtalya ikili ticaret verilerine yer verirken, Çanakkale’nin dış ticaret profilini ve İtalya’nın aldığı payı da konu edindi. Çanakkale’nin dış ticaretinde İtalya’nın ilk 3 ülke arasında yer aldığını belirten Yılmaz, tarım ve maden ürünleri ihracatının artırılabileceğini ifade etti.