Çanakkale’nin deniz ulaşım şirketi GESTAŞ kazancını yatırıma dönüştürmeye devam ediyoruz. Çanakkale’nin turizm paydaşı, 500’ü aşkın kişiye istihdam sağlayan ve Çanakkale’nin dışa açılan kapısı olarak bilinen GESTAŞ, yaz sezonuna hazırlanıyor.

GESTAŞ, filosunda dönemsel olarak değişen 16 ila 19 gemiyle, Gelibolu-Lapseki, Eceabat-Çanakkale, Kilitbahir-Çanakkale, Geyikli-Bozcaada, Kabatepe-Gökçeada ve Güney Marmara hatlarında 2017 yılında tam 15 milyon yolcu, 4.5 milyona yakın araç taşıdı. Geçtiğimiz yıl 94 bin sefer gerçekleştiren GESTAŞ, yeni sezon için gemilerine 9 milyon TL, iskelelerine de 3 milyon TL olmak üzere toplam 12 Milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdi.

"Gemilerimiz daha donanımlı hale geldi"

Konuya ilişkin GESTAŞ’dan yapılan yazılı açıklamada; "Atölye ekibimiz, Ekim ayı başından bu yana belirli bir takvim doğrultusunda yoğun mesai harcadı ve harcamaya devam ediyor. 9 gemimiz teknik ve fiziki açıdan daha donanımla hale getirildi, iki gemimizde de Nisan 2018’e kadar benzer iyileştirmeler yapılacaktır. Gemilerimizde teknik açıdan yapılan yenilemelerde ‘daha güvenli bir yolculuk’ ilkesine göre hareket edildi. Tüm gemilerimizde jeneratör kontrol sisteminin yenilenmesiyle, ‘acil durum’ hallerinde daha teknolojik bir sistem oluşturulmuş oldu. Yeni sistemle birlikte, seyir halindeki bir olumsuz durumda jeneratörün devre dışı kalması halinde yedek jeneratör artık otomatik olarak faaliyete geçecek. Böylece acil durumlara müdahalede ciddi bir zaman kazanılmış olacak" ifadelerine yer verildi.

"Her şey daha konforlu bir yolculuk için"

Teknik yenikliklerin yanı sıra fiziki değişikliklerin de yapıldığını belirten yetkililer, " Gemilerimizde fiziki açıdan yapılan yenilemelerde ‘daha konforlu bir yolculuk’ ilkesine göre hareket edildi. Tuvaletlerin yenilenmesi, dış alan oturma gruplarının yenileriyle değiştirilmesi, yolcu salonlarının zemin ve koltuklarının yenilenmesi, daha konforlu bir yolculuk için öne çıkan çalışmalar oldu. Tüm gemilerimiz, hijyen açısından komple temizlendi ve ilaçlandı. Gemilerimizde dış alanlara kaymaz boya uygulaması yapılırken iç alanların da zeminleri yenilendi. Gökçeada 1 gemisi salonuna çocuklar için oyun parkı, Ayvacık ve Lapseki gemilerine yeni tuvaletler monte edildi. Güvenli ve konforlu yolculuk için yapılan yeniliklerin yanı sıra yolcularımıza ‘zaman’ kazandıracak yatırımlar da gerçekleştirdik. İskelelerimize PTS (Plaka tanıma sistemi) kurarak gemi yükleme işi daha da hız kazandırılırken aktarma, günübirlik geçiş gibi kampanyalardaki hataları da ortadan kaldırdık. Gişelerimize kurulan yeni sistemle birlikte artık bilet kesimi daha hızlı gerçekleşmektedir. Plaka tanıma sistemiyle birlikte, aktarma ve günübirlik geçişler ‘yolcu beyanı esasına’ dayanmaktan çıkarak, tamamen PTS sistemiyle kontrol edilmektedir. Ayrıca mevcut iskelelerimize yaptığımız altyapı ve üstyapı yatırımları, özellikle Gelibolu’da başlayacak yeni feribot terminali yatırımları, güvenli yolculuğun yanında, daha çabuk yükleme boşaltma işlemleriyle deniz taşımacılığına hız da kazandıracaktır" açıklamasında bulundular.