Osmanlı devletinin 1. Cihan harbine fiilen girişinin ve Çanakkale cephesinin açılış tarihi 3 Kasım günü düzenlenen bombardımanda şehit olan 5 subay ve 81 er, İlk şehitler anıtında düzenlenecek törenle anılacak.

2015 Koordinasyon Merkezi ve Eceabat Kaymakamlığı Koordinasyonunda ilk bombardıman sonucu şehit olan 5 subay, 81 er ve tüm şehitler için anma töreni gerçekleşecek. 3 Kasım 2014 günü İlk Şehitler Anıtı’nda düzenlenecek olan program, saygı atışı ve Kolordu Komutanlığı askeri bandosu tarafından İstiklal Marşının okunması ile başlayacak. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapacak. İlk şehitler anıtı ziyareti, Seddülbahir Müzesinin gezilmesi, Şehitler için Kuran-ı Kerim Tilaveti ile devam edecek etkinlik akşam saat 20.00’da Yrd Doç. Dr Burhan sayılır’ın ‘3 Kasım 1914 Saldırısı’ konferansıyla sona erecek.

3 kasım 1915 tarihinde, Osmanlı Donanması’nın Rusya’nın Karadeniz kıyılarını bombalanmasına cevap olarak 8 İngiliz ve Fransız kruvazörü Boğaz’ın giriş kısmını bombalaması sonucu 5 subay ve 81 er şehit olmuştu. Bu tarih, Osmanlı devletinin 1. Cihan harbine fiilen girişinin ve Çanakkale cephesinin açılış tarihi olarak da değerlendiriliyor.