Çanakkale’nin Lapseki ilçesine baplı Çardak Beldesi Mecidiye köyünde yaşayanlar arazilerinin ormana dahil olmasına tepki gösterdiler.

Çardak Beldesinin Mecidiye köyünde yaşayan ve tapuları olan köylüler 2B kapsamında başlatılan çalışmalarda arazilerinin ormana dahil olması sonucu mağdur oldu. Yeni yönetmelik sonucu harekete geçen orman kadastrosu bölgede çeşitli arazileri orman bünyesine almak için köylerdeki arazi sahiplerine dava açtı. İlk mahkemelerine çıkan Mecidiye köyü halkı duruma tepki gösterdi.

Köy sakinlerinden Mümin Güllü (69) " 1930’lu yıllarda dedelerimiz buralara Bulgaristan’dan geldi. O zamanlar Mecidiye parası ile mahkeme huzurunda tapular alındı. Halen o tapular elimizde ve mahkeme huzurunda mecidiye parasıyla aldık. Köyün adı buradan geliyor. Son kadastro tapuları da elimizde. Şimdi 2B dedikleri uygulamada değişiklik olduğundan arazilerimizi ormanda dahil etmek için dava açıldı. Arazilerimizin içerisinde ağaçlar var. Biz bunları kışın yakmak için her sene ormandan izin alarak kesim yapıyorduk. Onun için ağaçların hepsini kesmiyoruz. Şimdi tarlalarımız uydu fotoğraflarından ağaçlar gözüktüğü için geri alınmak isteniyor. Kara yolları tarlalarımızdan geçse ve istimlak olsa sözümüz yok ama para ile alınmış ve devlet tarafından tapu verilmiş tarlaları bir fotoğrafla geri alınmak istenmesi mağduriyete yol açıyor. Emsal kararlar var, incelediğimizde kazananlar olduğunu gördük. Orman kadastrosu keşfe geldiği zamanda durumu anlatmaya çalışacağız. Eğer tarlalarımızı kaybedersek devletin bize yaptığı büyük kıyım olur. Para verip tarla alacaksınız, size tapu verilecek sonra da devlet geri alıyoruz diyecek. Mal güvenliğimiz kalmamıştır. Tüm köylüler bu davaya sahip çıkıp hakkımızı arayacağız" dedi.