Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Türk Kadınlar Birliği tarafından, ‘Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 80. Yılı’ münasebetiyle Cumhuriyet Meydanında tören düzenlendi.

Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal, yaptığı konuşmada “Siyasi hakların kadınlara verilmesi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1930’larda hazırladığı ve çok önemsediği kadın aydınlanmasının bir parçasıdır. Bizler, cumhuriyetin kadınları olarak, seçme ve seçilme hakkına sahip oluşumuzun 80. Yılında, görevimiz, bu haklarımızı bilinçli olarak kullanmaktır. Her alanda barıştan ve emekten yana olan kadınlarımızın sosyal - ekonomik ve siyasi geleceğimizin aydınlık güvencesi olduğuna yürekten inanıyorum. Bu coğrafyada, yarı nüfusu kadın olan ülkemizde, kadınlar hala toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için mücadele etmekte, karar verme konumunda yeterli temsil edilememektedir. Halbuki, 1934 tarihli yasa kadınlara sadece seçme ve seçilme hakkı vermekle yetinmemiş, demokratik ülkeler seviyesinde çağdaş bir ülke olmanın da ilk adımını atmıştır” dedi.

Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şubesi adına açıklama yapan Hikmet Kuru, “Kadınlarımız ne yazık ki halen siyasete girmeye fazla çaba gösterememektedirler. Kırsal kesimde olsun, kentlerin dış mahallelerin de olsun kadınlarımız erkeklerinin görüşleri doğrultusunda oylarını kullanarak kendi hür iradelerini ortaya koyamamaktadırlar” diye konuştu. Konuşmaların ardından, törene katılanlar Atatürk anıtına çelenk sunarak saygı duruşlunda bulundu.