Cennetin Rengi 1999 İran yapımı dramatik bir filmdir. Filmin yönetmeni Mecid Mecidi’dir.

“Sen hem her yerdesin hem de görünmezsin.”

Küçük Muhammet görme engelli bir çocuk olarak dünyaya gelmiştir. İran’da görme engellilerin olduğu yatılı bir okulda kalmaktadır. Okuldaki çocuklar Braille alfabesi kullanarak ders işlemektedirler. Muhammet’in babası ona karşı vicdansız davranmaktadır ve Muhammet’ten kurtulmaya çalışmaktadır. Muhammet baba sevgisi ve şefkatinden eksiktir. Okuldaki öğretmeni onun bu eksikliğini kapatmaya çalışmaktadır.

Okul biter ve Muhammet hariç herkesin ailesi gelip çocuklarını yurttan alırlar. Muhammet kaset dinleyerek babasını bekler. O esnada yavru bir kuş bulur ve onu ağaçtaki yuvasına çıkarır.  Muhammet’in babası yurda gelir fakat Muhammet’e bakacak gücü olmadığını dile getirir. Muhammet’in yaz ayında yurtta kalmasının hiçbir yolu olmadığını gören babası onu eve götürme kararı alır. Muhammet babasının geldiğini öğrenince “gelmeyeceksin sandım, çok korktum.” Diyerek aslında umutsuz olduğunu dile getirmiş olur.

Muhammet’in annesi o küçük yaştayken vefat eder. Babası başka bir kadınla evlenme planları yapmaktadır ve Muhammet’ten kurtulma çabası içindedir. Muhammet’in babaannesi belki de onu karşılıksız seven tek kişidir, Muhammet için de beyazlığın saflığın sembolüdür. Muhammet’in iki tane de kız kardeşi vardır. Bir gün kız kardeşleri okula giderlerken Muhammet’te onlarla gitmek ister fakat kardeşleri bunun mümkün olmayacağını söyler. Kızlar okula gittikten sonra babaanne onu okula götürür. Muhammet okulda görerek okuyan öğrencilerden daha hızlı okur ve öğretmen de dahil herkes şaşkınlıkla onu izler. Muhammet’in okula gitmesi babasını çok kızdırır ve babası onu bir marangozun yanına çırak olarak götürür. Babaanne bu olay üzerine evi terk etme kararı alır ama yolda çok ıslandığı için hastalanır. Bay Ramazani onu eve götürür. Bir süre sonra babaanne vefat eder. Muhammet’in babasının evlenme planları yaptığı kızın ailesi kızlarını uğursuzluk getireceği düşüncesiyle evlendirmekten vazgeçerler.

Muhammet’in babası pişman olur ve Muhammet’i eve getirmek için yola çıkar. Dönüşte üzerinden geçtikleri köprü yıkılır ve Muhammet akıntıya kapılır. Babası biraz duraksadıktan sonra arkasından gider fakat nafile. Artık geçmişi geri getiremeyecektir.

İzledikten sonra asla pişman olmayacağınız, size farklı bakış açıları kazandıracak bir film. Filmi tek cümleyle özetlemek gerekirse babaanne Aziz’in de dediği gibi, tek engel cehalettir.

İyi haftalar diliyorum.