Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, yol kenarı ağaçlandırma eylem planı kapsamında daha önceki çalışmalarına ilave olarak 2014-2016 yılları arasında 6 bin 400 kilometrelik yol kenarını daha ağaçlandıracak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, otoyol ve karayollarını ağaçlandırmaya bütün hızıyla devam ediyor. 2013 yılı sonu itibarıyla ülke genelinde 13 bin 169 kilometre yol kenarı ağaçlandırması yapan Bakanlık, toplam 9 milyon 310 bin fidanı toprakla buluşturdu. Bugüne kadar gerçekleştirilen yol kenarı ağaçlandırma uzunluğu, ülkemizin en doğusu ile en batısı arasındaki mesafe olan bin 650 kilometrelik mesafenin yaklaşık 8 katına tekabül ediyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Ekolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik nitelikteki fonksiyonları sebebiyle ülkemizin öncelikli ve acil meselelerinden birisi de ağaçlandırmadır” ifadesini kullandı.

Ülke genelinde ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade eden Bakan Eroğlu, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak karayolu ağaçlandırma çalışmalarına her yıl olduğu gibi bu yılda hız kesmeden devam ediyoruz. 2014 ve 2016 yıllarını kapsayan yol kenarı ağaçlandırma eylem planı çerçevesinde 6 bin 400 kilometre karayolu ağaçlandırması yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca dikilen bütün fidanların bakım ve sulama çalışmaları Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülecek" dedi.

GÜRÜLTÜ VE HAVA KİRLİLİĞİ ÖNLENİYOR

Yol kenarına dikilen ağaçların ve diğer bitkilerin özellikle yerleşim yerlerinde yoldan çevreye yayılabilecek gürültüyü engellediğini vurgulayan Eroğlu şunları kaydetti:

“Ayrıca havadaki oksijen miktarını artıran ağaçlandırmalar, güneşin kavurucu sıcağında ağaçlar arasında rahat ve huzurlu seyahat imkanı sağlıyor ve yollarda yaşanabilecek toz kirliliğini, hava kirliliğini de önlüyor. Diğer yandan ağaçlar rüzgar perdesi görevi gördükleri için yakıt tasarrufunu da artırıyor.”

KARAYOLUNDA OLUŞABİLECEK KAR YIĞILMALARININ ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Yol kenarı ağaçlandırmalarının birçok faydasının olduğunu belirten Bakan Eroğlu şunları dedi:

“Yol kenarı ağaçlandırmalarıyla kış şartlarının hüküm sürdüğü bazı bölgelerde fırtına sebebiyle oluşabilecek olumsuzluklar da engelleniyor. Duvar olma özelliği gören bu ağaçlar karayolunda oluşabilecek kar yığılmalarının önüne geçerek emniyetli bir şekilde seyahat edilmesine yardımcı oluyor.”

Bakan Eroğlu, gidişli gelişli yollarda ve orta refüjlerde ağaçlandırma imkanı olan yollarda yapılan karayolu ağaçlandırmalarıyla geceleri karşı istikametteki araçların farlarının sürücüler üzerindeki olumsuz etkilerinin de önlendiğini sözlerine ekledi.