Artvin’in Arhavi ilçesinde yaklaşık 150 atmaca düzenlenen törenle doğaya salındı.

İlçeye bağlı Güngören Köyünde düzenlen atmaca salımı törenine, Artvin Valisi Kemal Cirit, Rize Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Cihangir Altun, Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Arhavi Avcılar ve Atmacacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Refik Lakerta ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Atmaca salımı töreninde bir konuşma yapan Arhavi Avcılar ve Atmacacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Refik Lakerta atmacaların ilk defa ilk kez bu kadar ilgi ve sevgi ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Lakerta, “ Bugün atmacalarımız için de çok güzel bir gün. Bizde hayvanseverler ve doğaseverler ve atmacacılık kültürünü sevenler olarak son derece mutluyuz. Atmaca ve atmacacılık geleneksel bir kültür ve uzun yıllar devam edecek yaklaşık 2 bin 700 yıldan beri bu bölgede yaşayan insanların sürdürdükleri bir gelenektir. Atmacacılık kültürünü dedelerimizden devraldık. Usta çırak ilişkisiyle atmacacı yetişiyor ve yıllardır böyle yapılıyor. Biz dedelerimizden aldığımız bu geleneği aynı şekilde ama doğayı biraz daha koruyarak sürdürülebilir tabiatın içerisinde atmacacılık kültürünü gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu arada atmacaların da korunması ve onların da tabiat içerisindeki özgürlüklerine de saygı göstererek bu kültürümüzü sürdürmek istiyoruz. Bugün burada yaptığımız törenle atmacaların göç yollarına devam edebilmeleri için toplanmış bulunmaktayız. Yaklaşık 150 atmacaya halka takarak doğa salacağız” dedi.

AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar ise kendisinin atmaca kültürü olan bir aileden geldiğini belirterek, “Bende bir atmacacı ailesinin çocuğu olarak tüm atmacacılığın tüm serüvenlerini gören, bilen ve yaşayan fırsat bulduğu taktirde de atmacayı seven biri olarak bu kültürün devam etmesi ve ettirilmesinin ekosistem dediğimiz tabiatı coğrafyayı hayvanları koruma sevme ve insanların mutlu yaşantılarının devamını katkı verdiğini ben şahit olarak duyurmak istiyorum. Milli Parklar Bölge Müdürlüğümüz önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Türkiye de atmaca ve atmaca gibi göçmen kuşları bir Doğu Bölgesi Kafkaslardan gelen Çoruh Vadisinde Hopa Çayeli arasından güneye doğru gidiyor. Birde Balkanlardan Trakya’dan İstanbul’dan aynı yere geliyor bu halkalama sonucu merak ediyorum ki acaba iki aylık bir bebek atmaca doğduğu Kafkaslar’dan gitmedik istediği yerin yolunu bulabiliyor rüzgar yönüne göre çok güzel seyir halinde tek dahi olsa arkadaşlarının yollarını buluyor. Sonra tekrar geri dönüyor deri dönüş te de gidiş güzergahında acaba Balkanlardan gelenler bir daha buradan gelip gidiyorlar mi yoksa Balkanlardan gidenler buradan veya buradan gidenler Balkanlardan geri dönüyor mu ? Bunun incelenmesi ve bu atmacaların halkalanması en faydalı olduğu konulardan biri bu olacaktır” şeklinde konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Cihangir Altun “2002 yılında çıkardığımız kanun ile geleneksel olarak devam eden atmacacılığı kayıt altına alıp derneklerimizle birlikte götürmenin çarelerini aramıştık. O günden beri de çalışmalarımız sürdürüyorduk. Nihayet bu çalışmalar neticesinde bugün 150 atmacaya halka taktık. 1 adet atmacaya CPARES takarak doğaya salacağız” diye konuştu.

Artvin’in Türkiye’deki üç önemli göç noktasından birisi üzerinde bulunduğunu belirten Altun,”Artvin özellikle yaban hayatı açısından bakanlığımızın en önemli illerinin başında geliyor. Bakanlık olarak gerek atmacacık gerekse diğer türlerle ilgili olarak elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Türkiye’de yaklaşık 10 ile 15 bin arasında kuş halkalanmaktadır. Bu bölgede yasal olarak bin 110 civarında kayıtlı atmacacı var. Kayır dışı olanları da hesaba kattığımız zaman bu bölgede yaklaşık 4 bin atmacayı halkalamamız içten bile değil. Bu işlem tabiatın bilinmesi ve çözülmesi açısından son derece önemlidir. İnsanoğlu tabiattaki canlıları henüz isimlendirmekten aciz. Bu projenin bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Bundan sonrada bu kültürün yaşatılması hem de doğanın tahrip edilmemesi adına işbirliği yaparak güzel işler yapacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından yaklaşık 150 atamaca ile “Kara” isimli bir atmacaya uydu vericisi çip takılarak doğaya salındı.