Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Banu Aslan Can, egzoz gazı emisyonu kontrolü ile benzin ve motorin kalitesi ile ilişkin, “10 numara yağı belki vatandaş o an ucuz diye tercih edebiliyor ama uzun zaman dilimleri için baktığımızda çok daha büyük maddi kayba neden olmaktadır. Özellikle dizel araçlarda engellenmesi gerekiyor” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü ile Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği’nce” trafikte seyreden motorlu kara taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıları ve çevreyi korumak, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla yetkililer, İstanbul Yolu üzerinde araçları durdurarak egzoz ölçümü gerçekleştirdi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Banu Aslan Can, hava kirliliğini önlemek amacıyla denetimlerin gerçekleştirildiğini söyleyerek şunları aktardı:

“Trafikte seyreden motorlu taşıtların egzoz ölçümü ve denetimi, ‘Egzoz Emisyonu Kontrol Yönetmeliği’ ile yapılmaktadır. Bu kapsamda yönetmeliğin 16. maddesinde remi ve hususi otomobillerin trafiğe çıktıktan itibaren 3 yılın sonunda her 2 yılda bir diğer araçların ise, trafiğe çıktıktan itibaren her yıl egzoz emisyonlarının ölçülmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Bizde burada bunun denetimini yapıyoruz. Hava kirliliğin kontrolünde ısınmadan kaynaklı hava kirliliği, trafikten kaynaklı hava kirliliği birde sanayi tesislerinden kaynaklanan hava kirliliği var. Önümüzde kış hava kirliliğinin kontrolü için şimdiden İl Müdürlüğü’müzce yoğun bir çalışma başlattık.”

Ankara’nın 4 farklı noktasında dönüşümlü olarak kesintisiz sürekli olarak denetim yapıldığını belirten Can, şunları söyledi:

Denetim sonucunda egzoz pulu olmayan araçlara 2872 sayılı kanunun 20 (a) maddesi gereği 875 lira idari para cezası uygulanmaktadır. Egzoz emisyon denetimi sonucunda ölçüm sonuçlarında gerekli kriterleri sağlamayanlara da bin 750 lira para cezası uygulanıyor. Tekrarı halinde iki katı para cezası uygulanıyor. Bu uygunsuzlukları bulunan şoförler hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor.”

10 numara yağın hem araçlara hem de hava kirliliğine çok ciddi etkisi olduğunu aktaran Can, şöyle devam etti:

“Egzoz emisyonunu ölçümünü doğru yaptırmayan araçlarda, aracın aksanına zarar verdiği gibi fazlaca yakın tüketimine neden olmaktadır. 10 numara yağ kullanımı da belki vatandaş o an ucuz diye tercih edebiliyor ama uzun zaman dilimleri için baktığımızda çok daha büyük maddi kayba neden olmaktadır. Özellikle dizel araçlarda engellenmesi gerekiyor. Bu ölçümlerin sonucunda son 1,5 ayda 126 bin lira cezayı uygulama yapmak durumunda kaldık.”

Çevre yönetimi ve Denetim Şube Müdürü Serkan Tepebaşı ise, “Araçlarda uygunsuz yakıt kullanımı engellemek amacıyla egzoz ölçümü yapıyoruz. Önceliğimiz dizel araçlar. 10 numara yağ kullanımı dizel araçlarda ön plana çıkıyor. Bizde bunu engellemek adına ölçüm sonuçlarına göre idari işlem yapıyoruz. İnsanlar daha ucu olduğu için 10 numara yağı tercih ediyor” diye konuştu.