Kepez Belediyesi, Lyrboton Kome’yi turizme kazandırmak için çalışmalara başladı.

Perge uygarlığının bir köyü olan Lyrboton Kome’nin, turizmin başkenti Antalya’nın kent merkezinin hemen yanı başında bulunmasına karşın, şehirde yaşayanların varlığından haberdar olmadığı antik kent olduğu bildirilirken, Elai Baris (Yağ çiftliği) olarak bilinen antik kentin, Varsak’ın kuzeyinde bir tepecikte yer aldığı bildirildi. Bitki örtüsünün işgalindeki, definecilerin tehdidi adlındaki antik kentin gün yüzüne çıkarılması bir kaç kez gündeme geldiği ancak gerekli çalışmaların yapılmadığı kaydedildi.

Lyrboton Kome’yi turizme kazandırmak için çalışmaları başlatan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik ile antik kente keşif çalışması yaptı. Keşif gezisine Başkan Yardımcıları Sebahat Adanır, Mustafa Sağdur, Ramazan Alanay ile İmardan Sorumlu Başkan Danışmanı Ramazan Eçiş, Cap Servisi Sorumlusu ve Şehir Plancısı Barış Soykam da eşlik etti.

ZEYTİNYAĞI ÜRETİM KÖYÜ

Prof. Dr. Nevzat Çevik, 1996 yılında ilk arkeolojik araştırmaları yaptığı Lyrboton Kome’yi kentinin, tarihi hakkında ve bölgede yapılacak çalışmalarla ilgili Başkan Tütüncü’ye bilgi verdi. Prof. Dr. Nevzat Çevik de Lyrboton Kome ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Burası, antik adıyla Lyrboton Kome’dir. Elai Baris olarak da bilinir (Yağ Çiftliği). Büyük bir antik zeytinyağı üretim köyüdür, Lyrbos Köyü, Perge’ye bağlıdır. Kadersizliği, bırakın turisti, Antalyalılarıın bile binde birinin ancak bildiği, özel ama küskün ve yetim yerlerden biri olmasıdır. Helenistik Dönem’de de burada yerleşim olması beklense de kalıntılar büyük çoğunlukla Roma ve Bizans Dönemi’nden kalmadır. Bugünkü Varsak’ın adı 13. yüzyıl başında yöreye gelen Üçok boyundan Tatar Serdarı Baçu Han’ın 6 oğlundan biri olan Varsak Bey’den gelir. O gün bu gündür bölgenin adı ‘Varsak’tır. Bölgenin her yanında keşfettiğimiz zeytinyağı işlikleri en çok buradadır. Çok sayıda ve entegrelikler yüksek bir yağ üretimi olduğunu göstermektedir. Bu üretimin ve yerleşimde yaşanmışlığın diğer izleri çok sayıda sarnıç, 80’in üzerinde mezar, 2 kattlı korunmuş konutlar, 1 küçük hamam ve 3 de kilisedir. Döşemealtı’ndan gelip Perge’ye giden Via Sebaste (İmparator Yolu) da buradan geçer."

KEPEZ’E TURİZM KİMLİĞİ KAZANDIRACAK

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, antik kentin Kepez’e turizm kimliği kazandıracağını belirterek, "Antik Lyrboton Kome’yi gün yüzüne çıkarabilmek ve kültür turizminin hizmetine sunabilmek için ilk adımı atıyoruz. Bundan sonraki süreçte yapacağımız çalışmalarla birlikte antik kent, Kepez’in de turizmden pay almasını katkı sağlayacak bir yer olacak. Lyrboton Kome çok geniş bir alan. Yapılacak çok çalışma var. Bağlantı yolunun yapılması başta olmak üzere, gerekli çalışmaları yaparak antik kenti Antalya’ya kazandıracağız. Lyrboton Kome’nin turizme kazandırılması 70 projemizde yer alıyordu. Bitki temizliğinin, bağlantı yollarının yapılmasıyla bu kenti turizmin dikkatine sunacağız. Daha sonra rölöve, restorasyon çalışmalarıyla antik kentin ayağa kaldırılması, bir kültür haziresi olarak Antalya’ya armağan edilmesi gerekiyor" diye konuştu.