Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında iki bakanlık Turkuaz Projesi’ni hayata geçirecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ülkemizin doğal kaynaklarının korunması/geliştirilmesi ve her türlü çevre sorunlarının giderilmesi için (su, hava, enerji verimliliği vb.) ilkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrencilere, öğretmenlere, yöneticilere, velilere, destek personeline eğitim, bilgilendirme/bilinçlendirme faaliyetleri, toplantı, seminer, tanıtım programları ve yarışmalar düzenlenmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalanıyor” denildi.

Protokol kapsamında yürütülecek çalışmaların amaçlarına ilişkin şunlar kaydedildi:

“Çevre sorunları, su, hava, enerji verimliliği gibi konularda eğitici içerikli basılı ve görsel materyallerin hazırlanması, çevre sorunları, su, hava, enerji verimliliği gibi konularda hazırlanan basılı ve görsel materyallerin dağıtımının yapılması, çevre, çevre sorunları, su, hava, enerji verimliliği, çevre eğitimi gibi konularda bilgilendirme amaçlı toplantı, seminer, tanıtım programları gibi aktiviteler düzenlenmesi. Protokol kapsamında şu çalışmalar yürütülecek; çevre bilincini arttırmaya yönelik resim, afiş, hikâye, kısa film, fotoğraf yarışmaları düzenlenecek. Çevre, çevre sorunları ve çevre eğitimi ile ilgili okullarda oluşturulan öğrenci kulüpleri daha aktif hale getirilecek. Ortaokul öğrencilerine yönelik Türkiye genelinde çevre, su, hava, enerji tasarrufu konularında proje yarışması düzenlenecek. 81 ilde örgün eğitim kademesinden ilkokul ve ortaokullardan birer tane (ortaokullar; genel veya mesleki ve teknik veya imam hatip ortaokullarından biri olacak) olmak üzere toplamda 243 okulun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen çevre kriterlerine göre çevre düzenlemesi ve donatımı yapılacak. Geri dönüşüm ve atıkların değerlendirilmesi konusunda çalışmalar yapılacak. Fidan dikme kampanyalarının düzenlemesine yönelik çalışmalar yapılacak. Her yıl olmak üzere uygunluk durumuna göre Millî Eğitim Bakanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanının ve topluma mal olmuş sanatçıların da katılımları ile Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında bir ilde ‘Çevre Yürüyüşü’ düzenlenecek. Çevre ile ilgili toplantılar, çalıştaylar, seminerler ve sempozyumlar yapılacak. İki bakanlık ortak şekilde Turkuaz Projesi’ni hayata geçirecek. Örnek okul bahçesi projesi hazırlanacak ve uygulanacak. ‘Turkuaz Bayrak Projesi’ hayata geçirilecek. Çevre ile ilgili toplantılar, çalıştaylar, seminerler ve sempozyumlar yapacak. Protokolün ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, MEB tarafından belirlenecek pilot okulların çevre düzenlemesi ve donatımına yönelik çevre kriterleri belirleyecek.”

Protokol kapsamındaki çalışmaların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından yürütülmesi ile ilgili organizasyon yapılacağı belirtilen açıklamada, “Proje çalışmaları ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerini bilgilendirmek. Proje kapsamında yapılması planlanan eğitim içeriklerini MEB işbirliğinde hazırlayacak. Çevre, çevre sorunları, su, hava, enerji verimliliği, çevre eğitimi ile ilgili farklı hedef kitlelere (öğrenci, öğretmen, veli) yönelik eğitim materyallerinin içeriğini hazırlayarak basılı hale getirecek. Taraflarca basılmasına karar verilen eğitim materyallerinin basım ve dağıtım işlerini yapacak. Protokol kapsamında örnek olarak ‘Okul Bahçesi Projesi’ni hazırlamak, MEB tarafından belirlenen okullarda uygulanması ile ilgili olarak işbirliği yapacak. Farklı hedef kitlelere yönelik bilgilendirme seminerleri, konferanslar, toplantılar verilmesi ile ilgili olarak MEB’le iş birliği yapacak. Çevre düzeni, temizliği ve enerji tasarrufuyla ilgili başarılı çalışmalar yapan okullara ‘Turkuaz Bayrak’ sembolünün verilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yapacak” ifadeleri kullanıldı.

Çevre düzeni, temizliği ve enerji tasarrufuyla ilgili başarılı çalışmalar yapan okulların bakanlıklar tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde inceleneceği ve başarılı okulların "Turkuaz Bayrak" ile ödüllendirileceği de kaydedildi.