Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 20. Taraflar Konferansı Toplantısı için Peru’ya gidiyor.

Uluslararası toplum, Birleşmiş Milletler nezdinde, Kyoto Protokolünün ardından hayata geçecek evrensel yeni bir iklim anlaşmasının müzakerelerini sürdürüyor. 2015 yılı sonunda tamamlanması ve 2020 yılında yürürlüğe girmesi hedeflenen mezkûr küresel iklim anlaşması müzakereleri oldukça yoğun bir sürece girdi.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 20.Taraflar Konferansı Toplantısı 1-12 Aralık 2014 tarihleri arasında Peru’nun Lima Kentinde düzenlenecek. Peru’da gerçekleşecek iklim zirvesinde; 2020 yılında uygulamaya konulması öngörülen anlaşma metninin oluşturulması çalışmalarının sürdürülmesi planlanıyor. 2015 yılı sonunda Paris’te gerçekleştirilecek zirvede ise söz konusu müzakere sonuçları karara bağlanarak yeni anlaşmanın ortaya konulması hedefleniyor.

Türkiye Peru’daki iklim zirvesine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce başkanlığında ilgili tüm kurumlardan oluşan resmi bir heyetle katılım sağlayacak. Türkiye, iklim müzakerelerinde; tüm tarafları kapsayacak, adil ve her ülkenin sosyo-ekonomik göstergelerine, gelişmişlik düzeylerine, imkan ve kabiliyetlerine, tarihi sorumluluklarına göre kendi belirleyeceği hedeflere dayalı esnek bir sistemin oluşturulması yönünde bir tutum benimsiyor. Bu temel prensipler çerçevesinde oluşturulacak yeni anlaşmada, (2020 sonrası), küresel sorunlara tarih boyunca da hiçbir zaman sessiz kalmayan Türkiye, üzerine düşen görevleri imkânları ölçüsünde yapmaya hazır olduğunu vurguluyor. Bu kapsamda ülkemiz, uluslararası iklim müzakerelerine aktif bir şekilde katılım sağlayarak milli menfaatlerimizin korunmasına yönelik çabalarını sürdürüyor.