Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla gerçekleştirilen e-denetim uygulaması hayata geçiyor. Avrupa’da ilk defa uygulanacak olan e-denetim uygulaması aynı zamanda birçok yeniliği de beraberinde getiriyor.

E-denetim uygulamasıyla denetim tutanağı sahada online olarak tutulacak ve denetim verisi sahada oluşmaya başlayacak. Böylece bir tesise idari yaptırım uygulanması gerektiği takdirde sistem üzerinde değişiklik yapma imkanı bulunmayacak. Bu sayede uygulanan yaptırımdan geriye dönüş de mümkün olmayacak.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetçisi sahada e-denetim ile tutanak tuttuğunda, ya da idari yaptırım kararı verdiğinde aynı zamanda Bakanlığın merkezdeki birimleri sistemden denetim tutanağını ya da idari yaptırım kararını görebilecek. Böylece gerçekleşen denetimlerin merkezden anında takibi yapılabilecek.

Bakanlık, e-denetim uygulaması ile tutulacak kayıtların ve denetimlerin istatiksel değerlendirmeleri detaylı sorgulamasını yapabilecek. Ayrıca uygulama ile doğru istatistikler elde edilerek, denetimlerin daha planlı yapılması sağlanacak.

E-denetim programı ayrıca uzun süreli dava süreçlerinin takibini ve vatandaş şikayetlerinin değerlendirmesini kolaylaştıracak.

İleri ki safhada Maliye Bakanlığı sistemi ile yapılacak entegrasyon ile idari para cezalarının ödenip ödenmeme durumu da takip edilebilecek.