İskenderun Körfezi’nde iki yeni termik santralin kurulmasının planlandığını belirten Çevre Koruma Derneği (ÇKD) Başkanı Barış Sönmez, “Türkiye’nin narenciye ihtiyacının yüzde 25’ini sağlayan bir bölgeye böyle bir şey yapmak intihardır” dedi.

Düzenlenen tekne turu ile termik santrallerin çevreye verdiği zararları anlatan Barış Sönmez, “Bölgemizde zaten bir tane termik santral var. Kurulması planlanan 2 yeni termik santralle birlikte 1200 megavat gücünde 3 tane çok büyük termik santral havamızı, suyumuzu, çocuklarımızı ve bizleri temizleyecek. Bizler bunları yaşamamak için bugüne dikkat çekmek istedik. Yapılacak olan termik santraller İskenderun Körfezi ve burada yaşayan insanlar için çok ciddi bir tehdit. Türkiye istatistik verilerine göre nüfusumuzun yüzde 25’i tarımla, hayvancılıkla ve balıkçılıkla geçiniyor. Körfezin çevresinde 600 bin insandan yaklaşık 75 bin insanın ekmeğini elinden alan bir yatırım bu” dedi.

Türkiye’nin narenciye ihtiyacının yüzde 25’ini sağlayan bir bölgeye böyle bir şey yapılmasının intihar olacağını ifade eden Sönmez, şöyle devam etti:

"Avrupa Birliği ve gelişmiş birçok ülkede bu kadar güzel narenciye yetişen bir yerde böyle yatırım yapılmasına izin vermezler. Biz maalesef Türkiye’de yatırımlarımızı pek akılcı yapamıyoruz. Yaparken de göz çıkartıyoruz. Korunması gereken bölgelerimiz var iken biz oraları bozacak kötü yatırımlar yapıyoruz. Kömürü taşıyabildiğiniz her yere termik santral yapabilirsiniz ama her yerde narenciye yetiştiremezsiniz."