Çin ziyareti sırasında gördüğü et yiyen bitkinin tohumlarını Türkiye’ye getiren Çineli sınıf öğretmeni Bircan Pamuk, öğrencileriyle birlikte saksıda et yiyen bitki yetiştiriyor.

Aydın’ın Çine ilçesindeki Fevzipaşa Sevim Kalkan İlkokulu’nda sınıf öğretmenliği yapan Bircan Pamuk, Çin ziyareti sırasında Hunan eyaletinin Changsha kentinde gördüğü et yiyen bitkiden çok etkilendi. Bitkinin tohumlarını Türkiye’ye getiren Pamuk, öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdiği deneme üretiminden oldukça başarılı sonuçlar elde etti. Et yiyen bitkinin ekolojik dengeye katkı sağlayabileceğini düşünen Pamuk, deneme üretimin ardından bataklık alanlarda sinek ve böcek yiyerek doğal dengeyi sağlaması amacıyla bitkiyi çoğaltmayı hedefliyor.

Çine Fevzipaşa Sevim Kalkan İlkokulu 4-C sınıf öğrencileriyle birlikte geçekleştirdikleri deneme üretimi hakkında bilgi veren Pamuk, “Venüs kapanı bitkileri Dionaea muscipula familyasından, ABD’nin güneydoğusundaki sulak alanlarda yetişen, böcek ve örümcekgiller ile beslenen bir bitki. Sinekkapan, etçil bir bitkidir. Menteşeli bir dişliye veyahut midyelere benzetilebilir. Orta kısımda bulunan tüylere dokunan böcek bitkiyi uyarır ve bitki hızla kapanarak arada böceği sıkıştırır. Bu böceğin sindirimi birkaç haftayı bulabilmektedir. Muhtemelen en tanınan etçil bitki Venüs flytraptır. Bu bitkiler sadece eğlenceli değil eğiticidir de çocuklar için. Bu ilginç bitkinin yaşama şartları, beslenme alışkanlıkları çocuklar için gerçekten de bir eğitici aksiyon olabilir. Doğada bu bitkiler koşulların, ılık ve nemli olmasına rağmen durgun havayı sevmez ve gün ışığının dik olarak geldiği günün birkaç saatinden hoşlanmazlar. Kış esnasında daha kısa günler ve daha soğuk havalarda büyüme durma aşamasında yavaşlar, yapraklar ve kapanlar cılızlaşır” şeklinde konuştu.

Alışık olduğu doğal ortamdan farklı olarak saksıda yetiştirilen etçil bitkiyle yakından ilgilenen Bircan Pamuk ve öğrencileri, bitkinin büyümesini ilgiyle takip etmeye başladı.