Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2017 yılında doğal yapısı bozulmuş sahaları hafriyat ile doldurarak, vatandaşların dinleneceği ve stres atacağı yeşil alanlara dönüştürdü.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı hızla gelişen Kocaeli ili genelinde, inşaat, alt yapı ve üst yapı yakım çalışmalarında çıkan malzemeleri, kanun ve yönetmelikler çerçevesinde doğal yapısı bozulmuş sahalara döküyor. Büyükşehir Belediyesi bu sahaların projelendirme ve izin süreçlerinden sonra hafriyat toprağı ile bu sahaları doldurarak, halkın dinlenip eğleneceği yeşil alanlar oluşturuyor. Gerçekleştirilen bu çalışmalarla Kocaeli genelindeki birçok yerleşim yerinde, yeni yeşil alanlar halkın hizmetine sunuluyor.

Hafriyat Denetim Şube Müdürlüğünden elde edilen bilgilere göre şu an Gebze Bölgesinde 2, İzmit ve diğer bölgeler olmak üzere toplamda 14 hafriyat sahasında dolgu çalışmaları devam ediyor. 2017 yılı verilerine göre yaklaşık 11 milyon ton malzeme, hafriyat sahalarına döküldü. Dökülen bu malzemeler sonrası kapasitesi dolan hafriyat sahalarının estetik bir hale getirilmesi hedefleniyor.

Büyükşehir Belediyesi dolgu sonrası dolan hafriyat sahalarını yeşil ve park alanı olarak estetik bir görünüme kavuşturup sosyal amaçlı kullanılmasını sağlıyor. Bu kapsamda Tavşanlı Rekreasyon Alanı, Tatlıkuyu Vadisi Rekreasyon Alanı, Çağdaş Kent Park Alanı, Muallimköy Rekreasyon Alanı, Pelitli Rekreasyon Alanı, Yukarı Hereke Rekreasyon Alanı, Tuana Evleri Rekreasyon Alanı, Barış Vadisi Park Alanları, Sepetçiler Rekreasyon Alanı, İlimtepe 1. Etap Rekreasyon Alanı kente kazandırılan yerler arasında bulunuyor.

Büyükşehir Belediyesi Hafriyat Şube Müdürlüğü ekipleri, jandarma ve zabıta birimleri haftanın her günü, inşaat yıkıntısı atığı denetimlerini düzenli olarak yapıyor. ‘‘2872 Sayılı Çevre Kanunu’’nun ve ‘‘Hafriyat Toprağı İnşaat Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’’nin ilgili maddelerine istinaden yapılan denetimlerde, kanun ve yönetmeliğe aykırı hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atığı dökümü yapanlar hakkında yaptırım ve cezai işlem uygulanıyor. 2008 yılından 2018 yılına kadar yaklaşık olarak 34 milyon 684 bin TL para cezası kesildi. Kesilen cezaların 2 milyon 395 bin TL’si 2017 yılında uygulanan cezai işlemler oluşturuyor. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi hafriyat denetiminde hafriyat araçları uydu takip sistemini kullanarak, kaçak hafriyat çalışmalarının önüne geçebiliyor.

Kocaeli sınırları içerisinde yapılan kazı çalışmalarında çıkan toprak ve benzeri malzemeler atılamayarak tekrar kullanılıyor. Bu sayede 2011 yılından bu yana 22 milyon 950 bin metreküp nitelikli malzeme geri kazandırıldı. Kazandırılan malzemelerin 3 milyon 748 bin metreküpü 2017 yılı içerisinde değerlendirildi.