Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatı doğrultusunda müteahhitlik sektörünün bilgi, beceri, teknoloji, kurumsallaşma ve yüksek verimlilik ekseni üzerinde gelişebilmesi amacıyla yeni düzenlemeler yapılıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, tüm sistemin kayıt altına alınması ve belgelendirilmesi konusuna verilen önem ile sektörde yetkinliğin sağlanmasına yönelik önemli adımların atılması gerektirdiğini vurguladı. Bakan Güllüce, “Sürdürülebilir gelişmeyi güvence altına almak ve sektörü insanlarımıza daha yüksek yaşam kalitesi sunacak bir yapıya kavuşturmak amacıyla Bakanlığımızca başlatılan yetki belgesi numarası uygulaması ile bugüne kadar yaklaşık 307 bin yapı müteahhitliği yetki belgesi verildi ”dedi.

Bakan Güllüce, “E-devlet portalında yer alan ve nüfus vatandaşlık sistemi ile entegre olan Yapı Müteahhitleri Bilişim Sistemi (YAMBİS) ile yetki belgesi numarası olmayan tüzel veya gerçek kişinin yapı ruhsatı alması tamamen engellenmiş oldu" ifadelerini kullandı.

HATADA ISRARCI OLAN MÜTEAHHİTLERİN BELİRLİ SÜRE İLE HİZMET YAPMASI ENGELLENECEK

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yetki belgesi numarası uygulamasının bir başka adımı olarak “Yapı Müteahhitlerinin Etki Belgesi Numaralarının İptal Edilmesi ile Şantiye Şefleri Hakkında Yapılacak İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ”in 27 Aralık 2014 tarihli ve 29218 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandığı belirtilerek, tebliğin hata yapan ve hatasını düzeltmekten imtina eden müteahhitlerin belirli sürelerle müteahhitlik hizmeti yapmasını engellediği kaydedildi.

YAPILAN HATALAR CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYORSA CEZALAR ARTACAK

Açıklamaya göre, bu çerçevede projesine aykırı imalat yapan müteahhitler bu aykırılıkları gidermediği müddetçe yetki numarasını kullanamayacak, yapılan hatalar can güvenliğini tehdit ediyorsa cezalar ağırlaştıracak. Ruhsat düzenleyen idareler, uyguladıkları imar cezalarına bağlı olarak hata yapan müteahhitleri yayımlanan tebliğde yer aldığı şekli ile Bakanlığa bildirecekler. Bakanlık müteahhitlerin kayıt altına alındığı YAMBİS üzerinden bu müteahhitlerin yeni iş almalarını engelleyecek. Yapı müteahhidinin vergi borcu nedeniyle iskan ruhsatı alınamayan binalarda, İmar Kanunu gereği idareler vatandaşı mağduriyetini gidermek için iskan ruhsatını düzenlemekle birlikte mağduriyete neden olan yapı müteahhidini Bakanlığa bildirecek. Bu müteahhitler de aynı şekilde engellenecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Uygulama ile uzun süreden beri müteahhitlik derneklerinin de gündeme taşıdığı önemli bir düzenleme hayata geçirilmiş, sadece yapılar değil, zamanlar, mekanlar ve insanlar arasında ilişkiler inşa eden bir meslek grubunun hakları kadar vatandaşın hakları da korunmuş olacak” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapı müteahhitlerinin uluslararası alanda hak ettiği saygınlığa ve niteliğe haiz olmaları için gereken yasal düzenlemelere devam ederek, çalışma usul esasları, yetkileri ve uzmanlık alanlarına göre tanımlama çalışmalarını da sürdürmeyi hedeflediği belirtildi.