İzmir Valiliği, ’’Menderes Havzası’nın en önemli ilçelerinden birisi olan Ödemiş’te altın madeni kurulmasına İzmir Valiliği onay verdi’’ haberine ’’Valiliğimizce altın-gümüş madeni işletmesi için iddia edildiği gibi verilen herhangi bir izin-onay kesinlikle bulunmamaktadır’’ açıklamasını yaptı.

İzmir Valiliği, bazı yayın organlarında çıkan ’’Menderes Havzası’nın en önemli ilçelerinden birisi olan Ödemiş’te altın madeni kurulmasına İzmir Valiliği onay verdi’’ şeklindeki haberi yalanladı. Valilik tarafından yapılan açıklamada, ’’Son günlerde değişik basın-yayın araçları ile Ödemiş ilçemiz sınırlarında bulunan bazı mahallerde altın, gümüş madenleri kurulacağı ve çevrenin olumsuz etkileneceğinden bahisle ’Flaş karar: Ödemiş’te Altın Madenine Valilik Onayı’, ’Ödemiş’te altına hücum’, ’Bozdağ’a da altın madeni’, ’Altın madenine Valilik onayı’, ’Ödemiş’e maden sevdası’, ’Bozdağ’ın eteğine de altın madeni’, ’Ödemiş’te altın için ÇED başladı’ başlıkları ile ’İzmir Valiliği Menderes Havzası’nın en önemli ilçelerinden birisi olan Ödemiş’te altın madeni kurulmasına onay verdi’, ’Valilik, Abdullah Şentürk tarafından yapılması planlanan altın gümüş maden ocağına ÇED raporunu uygun buldu’, ’İzmir Valiliği Menderes Havzası’nın en önemli ilçelerinden birisi olan Ödemiş’te altın madeni kurulması için ÇED sürecini başlattı’ detay ifadeler ile gerçeği yansıtmayan haberlere yer verdikleri, bilinçli ve ya bilinçsiz bir şekilde kamuoyunu yanlış bilgilendirdikleri görülmüştür. Bilindiği üzere, ülke genelinde ve ilimiz özelinde çevre konusunda da bir farkındalık oluştuğunun müşahede edilmesi memnuniyet verici bir durumdur. Oluşan bu farkındalık ile gelecek nesillere daha temiz ve doğal bir çevre bırakılacağı da muhakkaktır. Ödemiş ve Gölcük’te kendine özgü endemik bitki türleri ve güzel manzarası ile özel bir yerdir. Bu güzelliklerin gelecek nesillere aktarılması için yasal mevzuatlar çerçevesinde, sahada uzun yıllar gerçekleştirilecek bir madencilik faaliyetinin önemli ölçüde görüntü kirliliği yaratarak Bozdağ’ın görüntü bütünlüğünü bozabileceği, yörenin mevcut ve gelişime açık turizm potansiyelini sekteye uğratabileceği, bu nedenle projenin yörenin tarımsal ve turizm değerlerine olası etkilerinin daha detaylı incelenmesi, kurumsal ve sosyal bütün tarafları ve boyutlarıyla ele alınabilmesi için ÇED raporu hazırlanması gerektiği değerlendirilerek Valiliğimizce 16 Ocak 2013- 22 Ocak 2014 tarihlerinde iki ayrı ’ÇED gereklidir’ kararı verilmiştir" denildi.

"ONAY KESİNLİKLE YOKTUR"

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“ÇED gereklidir kararına ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle müracaatçı ilgili kişi tarafından İzmir 3. İdare Mahkemesinde dava açılmış ancak, mahkeme yürütmenin durdurulması talebini reddetmiş olup dava süreci halen devam etmektedir. Yine müracaatçı ilgili şahıs tarafından aynı ruhsat sahasında işletilmesi planlanan altın-gümüş madeni ile ilgili olarak e-ÇED sistemi üzerinden 25.10.2014 tarihinde başvuru yapılmıştır. Bu başvuru içinde, 16 Ocak 2013- 22 Ocak 2014 tarihlerinde Valiliğimizce verilen iki ayrı ÇED gereklidir kararlarındaki koşullarda ve gerekçelerde önemli bir değişiklik olmadığı gerekçesiyle bir kez daha Valiliğimizce ÇED gereklidir kararı verilmiştir. Müracaatçı ilgili şahsa, proje ile ilgili ÇED raporu hazırlayarak ilgili Bakanlığımıza başvurması gerektiği bildirilmiştir. Tüm bu süreçte Valiliğimizce altın-gümüş madeni işletmesi için iddia edildiği gibi verilen her hangi bir izin-onay kesinlikle bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."