Su ve suyun kullanımı için Japon ve Türk üniversitelerinin birlikte gerçekleştirdiği çalıştay, Şanlıurfa’da yapıldı.

Japon İnsanlık ve Doğa İçin Araştırma Enstitüsü (RIHN) ile Harran, Adıyaman ve Çukurova Üniversitesi ortaklığıyla yürütülen Su Yönetimi Paydaşlar Çalıştayı Şanlıurfa Ziraat Odası konferans salonunda gerçekleştirildi. İki gün süren ve Prof. Dr. M. Ali Çullu’nun başkanlık yaptığı çalıştaya; Japonya Kobe Üniversitesi’nden Takanori Nagano, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Aydemir, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu’nun yanı sıra Japonya RIHN İNSTİTUTE, Japonya Graduate School of Fisheries Science and Environmental Studies, Adıyaman Üniversitesi, Şuski Genel Müdürlüğü, TMMOB, DSİ 15.Bölge Müdürlüğü, GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi, su dernekleri, Meta Research, Doğa Koruma Merkezi, Önder Çiftçi Derneği, Koruklu, Yalınlı, Tahılalan, Haktanır, Cullap ve Kurtuluş sulama birlikleri, Atatürk Barajı Sulama Birliği, GAP Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Adıyaman DSİ, ziraat odası temsilcileri katıldı. Suyun kullanımı, önemi, bölgede tuzlulaşma, sulama birliklerinin konuşulduğu açılış konuşmalarında artan nüfus, gelişen tarım ve yaygınlaşan endüstri nedeniyle suya olan talebe dikkat çekildi.

Çalıştayın sonunda ise yapılan açıklamada, “Su sadece tarımda değil evde, sanayide, günlük yaşamımızın her aşamasında vazgeçilmez bir kaynaktır. Eksikliğinde gıda üretimi azalmakta, hijyen kaybolmakta, hastalıklar artmakta, ekonomi bozulmakta ve insan psikolojisi bile değişmektedir. Son yıllarda artan nüfusa bağlı olarak doğanın tahrip edilmesi ve sanayideki artış, küresel ısınmayı beraberinde getirmiş ve iklim dengelerinde kaymalar meydana gelmeye başlamıştır. İklimsel değişimler ve dönemsel kuraklıkların meydana geldiği yıllarda, tarımsal üretim etkilenmekte, ekonomi ve sosyal denge bozulmaktadır. Yapılan çalışmalar insanlığın yakın bir gelecekte su azalması nedeniyle birçok sorunla karşılaşacağını göstermektedir. Bu nedenle günümüzde suyun etkin kullanımı, yönetimi konusunda yapılacak farkındalık çalışmaları ve yönetmenlikler önem arz etmektedir. Su, toplumun her bir ferdini ilgilendirdiği için, toplumun her kesiminin de alacağı sorumluluk önemlidir. İşte suyun etkin kullanımı, ileriye yönelik daha az sorunlarla karşılaşmak, gelecekte insanlık için daha sağlıklı ve yeterli su sağlamak için günümüzde yapılan çalışmaların önemi çok büyüktür. Bu amaçla Japonya İnsanlık ve Doğa İçin Araştırma Enstitüsü (RIHN) tarafından desteklenen ve 5 ülkede devam eden Harran, Çukurova ve Adıyaman Üniversiteleri tarafından yürütülen bu çalıştay ile su kullanımına yönelik çözümlerin üretilmesi hedeflenmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Proje kapsamında yüzlerce toprak ve su analizleri yapılırken, Şanlıurfa, Adıyaman ve Adana’da sulama birlikleri ve çiftçilerle anketler gerçekleştirildi. Analiz ve anketlerden toprak, su ve arazi kullanımına ait veriler elde edildi. Önceden bir dönüm alandan 400-450 kilogram pamuk aldıkları belirtilen çiftçiler ise proje kapsamında Harran Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalarla dönümde 660-780 kilogram pamuk aldıklarını ve 50 dönüm araziden bir günde 540 ton su tasarrufu yaptıklarını aktardı.

Tüm katılımcıların görüş ve önerileri sunması için ayrı oturumların da yapıldığı çalıştayın sonunda ise plaket töreni düzenlendi. Rektör Mutlu tarafından Çalıştay Komitesi tarafından gece sulaması yapan çiftçilere ve yurt dışından gelen proje ortaklarına plaket verildi.