Kısa adı KMBB olarak değiştirilen Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği’nin 2014 yılı 2. olağan meclis toplantısı yapıldı. Cahit İnceoğlu başkanlığında yapılan toplantıda Kazdağları’nın UNESCO Dünya Mirası listesine alınması’ için çalışma başlatılmasına karar verildi.

On üç gündem maddesi ile toplanan KMBB Meclisi, Birlik Çevre Komisyonu Üyeleri tarafından verilen ’’ Kazdağları’nın UNESCO Dünya Mirası listesine alınması’’ için çalışma başlatılmasının görüşülmesini içeren bir önergeyi oybirliği ile kabul ederek ek gündem maddesi olarak toplantı gündemine dahil etti.

Yapılan görüşmeler sonrasında ’Kazdağlarının Dünya Mirası Listesine alınması konusunda UNESCO nezdinde girişimlerde bulunmak, Ulusal ve Uluslar arası Çevreci kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak bu konuda gerekli projeleri hazırlamak veya konunun uzmanı kuruluş ve bilim adamlarına hazırlatmak konusunda Birlik Başkanına yetki verilmesi’’ oybirliği ile kabul edildi.

Birlik Başkanı Cahit İnceoğu; "Birlik Meclisimiz bu gün önemli ve tarihi bir karara imza atmıştır. Öteden beri biz, söylemlerimizde Kazdağlarının tüm zenginlik ve güzelliklerine dokunulmadan gelecek kuşaklara devredilmesi gereken bir Dünya Mirası olduğunu sürekli olarak hep yineliyoruz. Oysa Kazdağlarımız özellikle son yıllarda büyük ve korkunç bir doğa katliamı ile karşı karşıya bulunuyor. Madencilik uğruna Kazdağları delik deşik ediliyor, suyu kirletiliyor, ağaçları kesiliyor, oksijeni yok ediliyor. Şu anda Kaz Dağları büyük bir tehlike altında, zengin su kaynakları tehlike altında, flora ve faunası tehlike altında, yaban hayatı tehlike altında, Ormanları, Zeytinlik ve meyvelik alanları tehlike altında, Kazdağları ve çevresinde yaşayan bir buçuk milyon insanın geçim kaynakları, sağlıkları hatta yaşamları tehlike altında. Buna seyirci kalamayız. Hiç kimse seyirci kalmamalı. Kazdağları; Tarih, mitoloji, ekoloji, ekonomi, kültür ve biyolojik çeşitlilik yanı sıra yer altı ve yer üstü zenginlikler açısından Dünyanın en önemli karasal ekosistemlerinin başında gelmektedir. O nedenle UNESCO Dünya Mirası Listesine girerek tüm dünya tarafından koruma kapsamına alınmalıdır. Kazdağları’nın UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesi halinde; Kazdağları tüm Dünya tarafından tanınacaktır. Kazdağları Unesco tarafından koruma altına alınmış olacak doğa katliamından kurtulacaktır. Unesco nun periyodik kontrolleri devam edeceği için Kaz Dağlarında izinsiz ve korumaya aykırı her hangi bir yapılaşma ve uygulama yapılamayacaktır. Dünya Mirası Listesine girmesi halinde Kazdağları, Dünyaca tanınırlığının sunduğu avantajla bölgede ekoturizm gelişecek, bölge ve ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaktır. Birlik olarak üstlendiğimiz misyon gereği her türlü yasal zeminde gerek Kaz Dağlarında, gerekse Madra Dağı’nda doğa katliamlarına karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. Ancak bu konuda asıl çözümün Kaz Dağları için ENESCO Dünya Mirası Listesine girmek, Madra Dağı için ise JEOPARK kapsamına alınmak olduğuna inanıyoruz. Bu konularda çalışmalarımız sürüyor” dedi