Meteoroloji’den alınan bilgiye göre, yaz döneminde su kaynaklarında ciddi bir azalma yaşayan Kocaeli’de son 6 ayın toplamında yağan yağmur miktarı, Kartepe ilçesine 6 saatte düştü. Sapanca Gölü’ndeki su miktarı 6 santimetre arttı.

Meteorolojiden alınan bilgiye göre, Kocaeli’nin tamamına bir ayda yağan yağışlar Kartepe’ye 6 saatte yağdı. Başta Büyükşehir olmak üzere devletin tüm kurum ve kuruluşları teyakkuza geçerek yağış sonrası oluşan sel ve su taşkınlarının verdiği hasarı gidermeye çalışıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise, son yılların en büyük yağışını alan ve yağmur sonrası oluşan selle büyük çapta hasar gören Kartepe’de incelemelerde bulundu. Yağış sonucu Sapanca Gölü’ndeki su seviyesi 6 santim yükseldi.

D-100 karayolunun kapanan bölümünde gerçekleşen çalışmaları inceleyen Başkan Karaosmanoğlu, ekiplerin kısa sürede müdahale ederek yolu açtıklarını belirtti. Eşme ve Acısu’da incelemelerde bulunan Başkan Karaosmanoğlu, Kartepe’nin son yıllardaki en büyük yağış miktarını aldığını vurgulayarak, can kaybı olmamasının sevindirici olduğunu kaydetti. Başkan Karaosmanoğlu, tüm ekiplerin yağışlar sona erinceye kadar teyakkuz halinde olacağını vurguladı.

Saat 00.00’dan 06.00’ya kadar 6 saatte metrekareye 90 kilo düşen kentte Büyükşehir’e bağlı İSU Genel Müdürlüğü, İtfaiye ve Fen İşleri Başkanlıkları, Kocaeli Afet Acil Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü sel felaketinin yaşandığı bölgelere acil müdahalede bulundu.

Öte yandan afet durumlarında destek alınacak sivil toplum kuruluşları, gönüllü itfaiyeciler, Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG), Gölcük Esnaf Odaları Arama Kurtarma Derneği (GESOTİM) elemanları hazır bekletiliyor. İSU Genel Müdürlüğü ise 10 ekip 17 motopomp 4 kanal temzileme aracı 5 vidanjör, 12 adet kazı yükleyici ve paletli 26 Ekim Pazar günü saat 13.00’den itibaren sahada çalışıyor. İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı 400 personel, dalgıçlar, motopomplar, 4 zodiac bot ve 1 jet bot olası sel durumu için hazır bekliyor.

Meteoroloji’nin son verilerine göre, Kocaeli’de en fazla yağışı Kartepe ilçesi aldı. Kartepe’de 6 saatte metrekareye 90 kilo yağış düştü. Başiskele’ye 29,8 kilo yağış düşerken, Gölcük ve Karamürsel’e 12 saatte metrekareye 9.89 kilo yağış düştü. Kocaeli geneline son 24 saatte ortalama 24,5 kilo yağış düştü. Yetkililer, yağışların yarın saat 12.00’ye kadar aralıklı sağanak şekilde devam edeceğini ifade ederek vatandaşların dikkatli olması konusunda uyarılarda bulundu.