İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Manisa’daki 2014 yılı orman yangınları ile mücadele çalışmaları ve Yangına Dayanıklı Orman Tesisi Projesi (YARDOP) hakkında gazetecilere bilgi verilerek helikopter turu düzenledi.

Anemon Otel’de sabah kahvaltısıyla başlayan bilgilendirme toplantısına Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Orman Genel Müdür Yardımcısı Halil Coşkun, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Manisa Orman İşletme Müdürü Yasin Yaprak, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ile ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Orman Genel Müdür Yardımcısı Halil Coşkun, orman işletmelerinin bu yıl 175’inci yılının kutlandığına dikkat çekerek, “Orman Genel Müdürlüğümüz 175’inci yılını kutlarken donanımından, bilinçli ve kurumsal çalışmasının vermiş olduğu güzelliği ve beraberliğine yansıma olarak görmekteyiz. Bugün jandarma teşkilatımızdan sonra yurdumuzun en ücra köşelerine kadar teşkilatlanmış bir teşkilat yapısına sahibiz. Orman Genel Müdürlüğü olarak 2007 yılına kadar yıllık üretim olarak 7 milyon metreküp civarında endüstriyel odun üretirken bugün 14 milyon metreküp endüstriyel odun üretiyoruz. Yapmış olduğumuz bakım çalışmaları 9-10 milyon metreküp civarındayken bugün 18 milyon metreküp odun artımı yapıldığını üretildiğini ve bunun sanayicimize katkı olarak ifade etmek isterim. Pek yakın zamanda ülkemizin girişimcileri hakikaten çok büyük mesafe kat etmişler Tataristan’a kadar gidip iç yonga levha sanayi olarak oradaki fabrika açılışı gerçekleştirmişlerdir” dedi.

“YANGINLA YAŞAMAK DURUMUNDAYIZ"

“Var olan değerlerimizi ön plana çıkarmak, var olan değerlerimizi gerek ilmin gerek bilimin gerek sanayinin argümanlarında kullanabilmek bizi son derece mutlu etmekte” diyen Coşkun şöyle devam etti:

“Bu ormanlarımıza bakım yaparak güzelleştirirsek o zaman biz mühendisliğimizi konuştururuz. O zaman gelecek adına yenilenebilir enerji olarak bundan faydalanmış oluruz ve gelecek adına çocuklarımıza da daha güzel bir dünya bırakmanın heyecanını yaşamış oluruz. Malum olduğu üzere orman yangınları bugünkü toplantımızın ana teması da budur. Orman yangınları hakikaten Akdeniz kuşağının çok büyük felaket oluşturan bir olgusudur. Yangınlarla yaşamak durumundayız. Onun için yangınlarla ilgili tedbirleri de almak durumundayız. Gerek Akdeniz kuşağı ülkelerinde gerek dünya ülkelerinde orman yangınlarıyla mücadelede hatırı sayılır bir konumda olduğumuzu da ifade etmek istiyorum. Son zamanlarda bilim ve teknoloji anlamında da ülkemiz ormancılarının çok güzel çalışmalar yaptıklarını görüyoruz. Son yılların önemli bir argümanı YARDOL yanan ve yanmayan alanlarda orman yangınlarının önlenmesiyle ilgili tedbirler çalışmasını bir proje şeklinde 4-5 yıldır ülkemizde uygulanmakta. Bugün bölge müdürümüzden aldığım bilgiye göre, Manisa’da yapılması düşünülen YARDOL çalışmasıyla ilgili bir ön bilgilendirme yapılacak.”

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın da, “Orman yangınlarına dayanıklı bir orman kurmak için yapacağımız çalışmaları özellikle de Manisa’mızın Spil dağının yamaçlarında olan ormanları nasıl kurtarırız onunla ilgili bir çalışma olacak. Orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmeleri hep birlikte yapıyoruz. 2012 yılında erken yapmıştık o zaman daha maç bitmemişti. Uzatmalarda gol yemiştik bildiğiniz gibi. 29 Ekim’de 77 hektar alanımız yanmıştı. Onun için bunu 2014 yılı yangın değerlendirme toplantısı olarak düşünelim ama daha maç bitmedi her an her şey olabilir” dedi.

“MANİSA ORMANLARI YANGINLARA BİRİNCİ DERECEDE HASSAS BİR BÖLGE”

Yapılan toplantıda 2014 yılının değerlendirmesinin yanı sıra en önemlisinin de YARDOP çalışması olduğunu anlatan Aydın, şöyle konuştu: “Manisa topraklarının yüzde 41’i ormanlık alanla kaplı. Manisa ormanları yangınlara birinci derecede hassas bir bölge. Orman yangınlarıyla mücadelede temel stratejimiz önleme, söndürme ve rehabilite. Son 53 yıla baktığımızda yıllık ortalama 167 yangınla toplam bin 521 hektar alan yanmış. Son 10 yıla baktığımızda 197 yangına karşılık 871 hektar, son 5 yılda 239 yangına karşı 516 hektar ve 2014 yılında da 270 yangına karşı 261 hektar."

Yıllara göre, orman yangınlarında artış görülürken yanan alanlarda azalma olduğunu anlatan Aydın, şunları söyledi: "Burada erken müdahale ve önleyici tedbirlerin önemi gözüküyor. Son yıllarda teknolojinin en süt seviyesini kullanıyoruz. Araç gereç, hava araçları yeterli miktarda var. Bizim YARDOP Projesi yapacağımız alan Manisa ile Spil Dağı etekleri arasında. Hedefimiz erken müdahale. 2014 yılındaki yangınlara baktığımızda 10 dakikanın altında 124 yangına müdahalede bulunmuşuz. 11-20 dakika arasında da 101 yangına müdahalede bulunmuşuz. 60 dakika ve üzerinde müdahale edilebilen yangınlar çok tepede olan yıldırım yangınlarıdır. Buradan erken ve etkin müdahale yapabildiğimizi görüyoruz.”

Manisa Orman İşletme Müdürü Yasin Yaprak da, YARDOP Projesinin uygulanacağı alan hakkında şöyle bilgi verdi: “YARDOP’ta açılacak olan yollarda iş makinelerimiz yolda rahatlıkla seyredebilecek ve bunun üzerinde hidrantlar, vanalar konulacak. Temel yaklaşımı bu. YARDOP’un tam olarak açılımı; yanan orman alanlarının rehabilitasyonu ve yangına dirençli orman tesisidir. Amacımızı yerleşim yerleriyle ormanlık alan arasında, ziraat alanı ile orman arasında ya da ormanları ikiye üçe bölecek şekilde büyük yangınların oluşmasına engel olmak amacıyla yeterli genişlikte en az 7-8 metre yollar ve bunların etrafında daha geç tutuşan daha geç yanan orman ürünlerinin dikilmesi.”

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da, Manisa’da orman yangınlarıyla mücadelenin iyi bir noktada olduğunu ve YARDOP ile bu çalışmaların daha da önem kazanacağını söyledi.

Yapılan toplantının ardından basın mensuplarına Manisa ve Spil dağındaki ormanlık alanlar üzerinde helikopter turu düzenlendi. Manisa’daki orman varlığının gözler önüne serildiği gezide geçen yıl yanan 77 hektarlık alanda yapılan iyileştirme çalışmaları da dikkatlerden kaçmadı.