Dersim Kent Meclis Girişimi üyeleri, Elazığ ile Tunceli sınırındaki Peri Çayı üzerinde yapımı tamamlanmak üzere olan Pembelik Barajı ve HES’in onaylı imar planı bulunmadığı gerekçesiyle İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın uygulanması için Vali Osman Kaymak’la bir görüşme gerçekleştirdi.

Tunceli Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul ile sivil toplum örgütü temsilcileri, onaylı imar planı bulunmadığı gerekçesiyle Malatya Bölge İdare Mahkemesi tarafından hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen çalışmaların devam ettiği Pembelik Barajı ve HES’in mühürlenmesi amacıyla Vali Osman Kaymak’la görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Dersim Kent Meclis Girişimi adına basın mensuplarına açıklamalarda bulunan avukat Barış Yıldırım, onaylı imar planı bulunmayan baraj ve HES’ler için idari başvuruda bulunduklarını belirterek, "Yaptığımız idari başvurularda durdurmaya yönelik bir işlem tesis edilmedi. Netice itibariyle bu Pembelik Barajı ve HES için Elazığ İdare Mahkemesi’nde açtığımız dava sonucunda Elazığ 1. İdare Mahkemesi onaylı imar planları bulunmadığı için derhal mühürlenerek durdurulması gerektiği yönünde yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar üzerine şirketin Malatya Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptığı itiraz da reddedildi" dedi.

Yürütmeyi durdurma kararının tebliğinden itibaren idari yargılama usul kanununa göre en geç 30 gün içinde uygulanması gerektiğine vurgu yapan Yıldırım, "Bu karar uygulanmadı. Yöre halkı şu an büyük bir tedirginlik ve bekleyiş içerisinde. Durdurma kararına rağmen su tutulduğunu söylüyorlar. Bu şekilde hukuksuzluk sürecinin devam ettirildiğini bizler de gözlemliyoruz. Bunları da Tunceli Valiliği’ne aktardık. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir hukuk devleti olduğu şeklindeki temel ilkeye aykırı olduğunu, mahkeme kararının gereğinin yapılmasının anayasal zorunluluk olduğunu ifade ettik. Dersimliler olarak Dersim Halk Meclis Girişimi olarak bu süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Yargı kararlarının uygulanmamasından kaynaklı da gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız" diye konuştu.

Daha önce de onaylı imar planı bulunmayan bir baraj ve HES için idari başvuruda bulunduklarının altını çizen avukat Barış Yıldırım, "Tatar Barajı için Tunceli İl özel İdaresi Genel Sekreterliği’ne yaptığımız müracaatın ardından bakanlıktan görüş istendiği ve gelecek görüş doğrultusunda işlem tesis edileceği söylendi. Bakanlığın durdurun demesine rağmen durdurulmadı. Bugün hukukun uygulanmasını istemeye geldik. Dersimlilerin kültürel ve doğal mirasına zarar veren projelerin bir an önce durdurulması gerekliliğini ifade ettik. Sayın vali de hukukun uygulanması gerektiği noktasında bizlere katıldığını ifade etti. Bu meseleyi değerlendireceklerini izah etti. Bundan böyle yapılacak işlemleri günü gününe takip edeceğiz. Hukuku süreçlerin uygulanıp uygulanmadığını takip ederek kamuoyuyla paylaşacağız. Sonuçta ortada bir mahkeme kararı var" şeklinde konuştu.

Yıldırım, mahkeme kararının tebliğinin üzerinden 30 gün geçmesine rağmen bu kararın hala uygulanmadığını da sözlerine ekledi.

Kent ve yöre sakinleri kaçak şekilde yapılan barajı protesto etmek için zaman zaman protesto gösterileri düzenliyordu.