DKMP yaptığı açıklamada; “Evlerinde, bahçelerinde, özel mülklerinin sınırları içinde kedi ve köpekleri ile birlikte yaşayan vatandaşlarımızın onları kimliklendirmesi için son tarih 31 Aralık 2022'dir.

Hayvanları Koruma Kanununda Ev hayvanı; Gerçek veya tüzel kişiler tarafından özellikle evde, iş yerlerinde ya da arazisinde özel ilgi ve refakat amacıyla muhafaza edilen, bakımı ve sorumluluğu sahiplerince üstlenilen her türlü hayvan olarak tanımlanmıştır. Bu kapsamda kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmakla yükümlüdür. Bugüne kadar ev hayvanlarını kayıt altına aldırmamış olanlar için yasada son tarih 31 Aralık 2022 olarak belirlenmiştir. Bu tarihten sonra sahiplenilen her hayvan da mutlaka mikroçiplenerek kayıt altına alınacaktır.

Ev hayvanının kayıt altında olması hem hayvanların haklarının korunması açısından hem de sokak hayvanlarının artışını önlemek için çok önemlidir. Hayvanların kayıt altına alınması sayesinde hayvanların haklarının korunması ve sokağa terk edilme oranlarının düşmesi hedeflenmektedir.

Kedi ve köpek sahibi vatandaşlarımızın sahibi oldukları hayvanların kimliklendirilmesi amacıyla Serbest Veteriner Hekimlere ve İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine 31 Aralık 2022 tarihine kadar başvurması gerekmektedir.

Ev hayvanını mikroçiple kayıt altına aldırmayan kişilere 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince hayvan başına idari para cezası uygulanacaktır.” İfadelerine yer vermiştir.