Ordu Jeofizik Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Gökhan Baştuğ, Ordu’nun yerleşim yerinin taşıma toprak üstünde olduğunu, bu sebeple de yeni yapılan binaların maliyetinin arttığını söyledi.

Bina yapımında depreme dayanıklılık, arazi yapısı gibi konular alanında çalışmalarda bulunan Jeofizik Mühendisi Gökhan Baştuğ, Ordu’nun merkezinin 3. dereceden deprem kuşağında yer aldığını akarsuların getirdiği alüvyon toprak yapısının bina yapımında maliyeti arttırdığını belirtti. Ordu’da yapılan binalar içerisinde yamaçlara yapılan binaların maliyetinin daha az olduğunu vurgulayan Baştuğ, düz arazideki binaların maliyetinin toprak yapısına bağlı olarak arttığını ifade etti. Ordu’da ilk yerleşim yerlerinin Boztepe yamaçlarına yapılması ve düz arazinin tarıma ayrılmasının doğru bir düşünce olduğuna dikkat çeken Baştuğ, daha sonraları insanların düzlüklere ve tarım alanlarına yerleştiğini vurguladı.

BAŞTUĞ: "ORDU’DA ESKİ BİNALAR DEPREME DAYANAMAYABİLİR"

Ordu’nun yerleşim alanlarının yamaçlara değil de düz araziler yapılmasına ve deprem riskine değinen Jeofizik Mühendisi Gökhan Baştuğ, "Bize en yakın olan Küzey Anadolu Fay Hattı’na 80 km uzaklıkta yer alıyoruz. Taşıma toprak üzerine inşa ettiğimiz evleri iyi analiz ederek toprak yapısını göz önünde bulundurarak yapmamız gerekiyor. Bize 80 km uzaklıktaki Küzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Reşadiye’de 7 şiddetinde bir deprem olduğunda kazık çakılmadan yapılan eski binaların yıkılma olasılığı fazla. Her ne kadar 3. dereceden deprem bölgesinde bulunsak da binalarımızı iyi analiz ederek yapmalıyız" dedi.