Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından himaye edilen "Sıfır Atık Projesi" Ankara’daki okulların yöneticilerine ve öğretmenlerine anlatıldı.

Ankara’daki ilk ve ortaokullar ile liselerde görev yapan öğretmenler Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Sıfır Atık Projesi seminerine katıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar’ın Sıfır Atık Projesi’nin önemine ilişkin konuşma yaptığı seminerde, okul yöneticileri ve öğretmenlere atıkların ayrıştırılmasının çevreye ve ekonomiye olan katkısından söz edildi.

Seminerde geri dönüşüm çalışmalarının ve Sıfır Atık Projesi’nin önemine vurgu yapan Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Birpınar, söz konusu projenin vatandaşların evlerine kadar girmesi gereken bir çalışma olduğunu vurguladı. Sıfır Atık Projesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından hayata geçirilmesi ve Emine Erdoğan’ın sahiplenmesinin ardından hızlı bir şekilde ilerlediğinin altını çizen Birpınar, "Dünya bu işlerde daha hızlı görünse de maalesef onlar çevreyi hızlı bir şekilde kirlettikten sonra farkına vardılar. Avrupa’ya baktığımızda, yıllarca tehlikeli atıklarını Afrika’ya gömdüler. İnanılmaz derecede vahşi bir kalkınmayı gerçekleştirdiler. Bugünkü kalkınmışlıklarının arkasında havayı, suyu ve çevreyi acımasızca kirleten bir yapı var. Biz bunu yapmayacağız. Biz sürdürülebilir kalkınmayı başarmak zorundayız. Bu konuda da dünyayı kirletme oranımız binde yedilerde. ABD’nin yüzde 20, Çin’in yüzde 20’lere yakın. AB’nin de kirletme oranı aynı seviyede. Biz kalkınan bir ülke olmamıza rağmen kirletme oranında binde 7 seviyelerindeyiz. Bir anneden bir çocuktan başlayan bir düzenin kurulması gerekiyor. Kuramazsak elimizdeki birçok şeyi kaybetmiş oluruz" diye konuştu.

"En az iki öğrenciden biri çevreci olmalı"

Geçmiş dönemlerde atıkların depolanmasından kaynaklanan pek çok sorunun yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Birpınar, Sıfır Atık Projesi ile atıkların ekonomiye geri kazandırıldığına ve bu sayede çevresel sorunlarla da daha az karşılaşılacağına vurgu yaptı. Birpınar, "1993 yılını birçok kişi hatırlar İstanbul Ümraniye’de bir çöplük vardı. İstanbul’un çöpleri orada düzensiz bir şekilde depolanıyordu. Bir sabah kalktığımızda orada 38 kişinin öldüğü haberini aldık. Çöp dağları kaymış gecekonduların üzerine yığılmıştı. 2006 yılında Tuzla’da toprağa gömülmüş içinde tehlikeli atık bulunduran 2 bin varil bulduk. Sanayiciler bunları gömmüştü. Bu olaylardan sonra çevre kanunu çıkmış oldu. Küçük yaştaki bir çocuk muz kabuğunu arabanın camından atıyorsa büyüyünce tehlikeli atıkları da toprağa gömer. Dolayısıyla küçük yaşta bu eğitimin mutlaka verilmesi gerekiyor. Bu nedenle dünyanın geleceği için çevreye ve çocuklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Hocalarımız en az 2 öğrenciden birini çevreci yapmalıdır. Bakanlık olarak da her türlü desteği vermeye hazırız. Başlattığımız Sıfır Atık Projesiyle sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binasında 77 ton kağıt, 18 ton plastik, 4 ton cam, 2 ton metal, bin 100 litre bitkisel atık yağ, 2.5 ton organik atık olmak üzere 105 ton değerlendirilebilir atık ekonomiye kazandırıldı. Bu sayede alışkanlıkların değiştirilmesiyle bin 300 ağaç kesilmekten kurtarıldı. Evde çöpe attığımız her şeyin ekonomik olarak bir değeri var. Dolayısıyla Sıfır Atık konusunu tüm okullarımızın sahiplenmesini istiyoruz. Yeter ki çocuklarımızı bu noktada bilinçlendirelim" açıklamalarında bulundu.

"Atıkları azalttığımız kadar ağaç kurtaracağız"

Atıkların depolanmasının çevreye olumsuz yönde etkilerinin olduğunu, geri dönüştürülmesi durumunda ise ekonomiye olumlu katkılarının olacağını anlatan Müsteşar Yardımcısı Birpınar, "Türkiye’de günde hane başı ortalama 1 kilogram çöp çıkartıyoruz. Yani İstanbul’da günde 15 bin ton çöp çıkıyor bunun bir şekilde bir yere depolanması gerekiyor. Düzenli depolansa bile depo alanları için çok sayıda ağaç kesmek gerekiyor. Bu atıkları ne kadar azaltırsak o kadar ağaç keseceğiz. Sıfır atık projesini 2018 itibariyle kamu kurumları, hava limanları, okullar, hastaneler ve büyük iş yerleri gibi alanlara yaygınlaştırmak istiyoruz. Bakanlık olarak da bu çalışmalara rehberlik yapacağımızın bilinmesini istiyorum. Bizim arkadaşlarımız bu konuda sizlere yardımcı olmaya hazır. Hatta proje yaptığınız zaman maddi anlamda her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu söylemek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Müsteşar Yardımcıları, Refik Tuzcuoğlu, Fatma Varank ve Mücahit Demirtaş’ın da katıldığı Sıfır Atık Seminerinin ardından okul yöneticileri ve öğretmenler Bakanlık binasında atıkların dönüştürüldüğü tesis alanını gezdi.