Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Toprak Koruma Kurulu’nun Dicle Vadisi’nin yapılaşmaya açılmasına imkan sunan karara tepki göstererek, yapılacak değişikliklere Dicle Vadisi ve Diyarbakır surlarının UNESCO’ya kazandırma sürecini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dicle Nehri üzerinde yer alan alanı tarım arazisi niteliğinden çıkarmak için İl Toprak Kurulu’na başvuru yapması üzerine söz konu alanın tarım arazisinden çıkarılmasına TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyonu’dan tepki geldi. İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi’nde bir araya gelen TMMOB birleşenleri karara düzenledikleri basın toplantısıyla tepki gösterdi. Açıklamayı okuyan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Şube Başkanı Deniz Akdemir, Dicle Vadisi’ndeki yapılaşmanın UNESCO sürecini olumsuz yönde etkileyeceğini bildirdi. Büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış Diyarbakır kentine yüz yılardır akan Dicle Nehri’nin üzerinde kurulan kum ocakları ve balık üretim çiftliği Dicle Vadisi’nin ekolojik sistemini talan ettiğini ifade eden Akdemir, nehrin kıyısındaki birinci sınıf tarım arazilerinin de beraberinde talan edilmek istenildiğini söyledi. Tüm bu doğal olmayan müdahaleler ile Dicle’nin yatağında büyük değişiklikler ve tahribatlar oluşturduğuna dikkat çeken Akdemir, nehrin akışında büyük dengesizlikler meydana geldiğini vurguladı.

"DİCLE BATAKLIK GÖLÜNE DÖNÜŞTÜ"

Dicle Nehri’nin bataklık gölüne dönüştüğünü ifade eden Akdeniz, Diyarbakır’da özdeşleşen ve kaynaklara göre yüzyıllardır tarım alanı olarak kullanılmış, kentin gıda ihtiyacını karşılayan Hevsel Bahçeleri’nin de son dönemlerde tahribatlarla gündeme geldiğini söyledi. Akdeniz, "Diyarbakır tarihinin ve kültürünün mirası olan Dicle vadisi, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin tahrip ve talanının önündeki tek umut UNESCO olmuştur. 2000 yılından itibaren başlayan UNESCO çalışmaları, yılların emeği ile artık filizlenmiştir. Ocak 2014 tarihinde tescil için resmen başvuru yapılmış ve nihai karar Haziran 2015 tarihinde verilecek iken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Dicle Vadi Projesi adı altında yaptığı çalışmalar mirasımızın 2015 Haziran ayında Dünya Miras Listesi’ne alınma sürecini olumsuz etkileyecektir. Yine bu proje ile kültürel peyzaj ve orjin bitkiler alan içerisinde yok olacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dicle Nehri üzerinde yer alan Sur ilçesi ve Yenişehir ilçesi sınırları dahilinde olan alanı tarım arazisi niteliğinden çıkarmak için başvuru yapmış ve İl Toprak Koruma Kurulu da bahsi geçen alanın tarım dışına çıkarma kararını almıştır. Bu karar UNESCO sürecini bilinçli ya da bilinçsiz bir biçimde riske sokmakta ileri ki dönemlerde korumasız kalan bu alanın yapılaşmaya açılmasının önünü de açmaktadır" dedi.