Tohum Topu Nedir?

“Tohum Topu” yani diğer bir adıyla “Tohum Bombası” ismi ile farklı şeyler düşündürebilir. Ama gerçek çok farklıdır. Tohumları toprağı kazıyarak ekme şansımız olmadığı zamanlarda kullanabileceğimiz bir tohum ekme yöntemidir. Tohumları gelişigüzel attığımızda, rüzgâr uçurabilir, böcek veya hayvanlar tarafından yenilebilir veya çürüyebilirler. Tohum toplarının ana malzemesi kildir.

Buna ek olarak kompost, solucan gübresi vb. gübre eklemesi yapılabilir; tohum ilk besinini bu komposttan sağlayabilir. İstediğimiz türden farklı çiçek, ağaç, sebze türlerinden tohumları bu topların içerisine koyabiliriz. Tohum uygun şartlar oluştuğunda çimlenir ve ilk yuvası toptan dışarıya çıkar.

Tohumları bazen çok uzak yerlere ekmek istediğimizde, tohum topları bize yardımcı olabilirler. Çünkü onları rahatlıkla istediğimiz yere atabiliriz ya da dron vb. bir aletle yukarıdan bırakabiliriz.

Tohum Bombası Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • Çeşitli türden tohumlar
  • Kil
  • Kompost ya da bitki toprağı (isteğe bağlı)
  • Su

Not: Gazete kâğıdı, atık kağıtlar veya karton ile de tohum topu yapabilirsiniz. Ayrıca eldiven kullanırsanız, daha kolay çalışabilirsiniz.

Derin bir kaba koymuş olduğumuz kile bir miktar su ekliyoruz. Kil şekil alır kıvama geldikten sonra su eklemeyi bırakın; yoksa top yapması ve sonrasında kurutması zor olacaktır.

Daha sonra içine istediğiniz tohumu ya da tohum karışımını koyun ve kapatarak bir top yapın.

Yaptığınız tohum toplarını kuruması için güneş alan bir zemine bırakın. Sertleşip artık suyu uçtuğunda doğaya atılmaya hazırlar.

Tohum toplarını çantanızda taşıyarak istediğiniz yere atabilir ve orada çiçeklerin açmasını veya bir fidanın yeşermesini sağlayabilirsiniz. Çocuklarınıza bu şekilde tohum topu yaptırabilir ve onları doğa ve çevre bilinci sahibi kişiler olarak yetiştirebilirsiniz.