Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında bulunan ve hassas kategorisinde yer alan toy kuşları, yıllar sonra tekrar Seyfe Gölü’ne geldi.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Makina Mühendisi Ömer Çetiner, toy kuşlarının gelmesi ile birlikte gölün ayrı bir önem kazandığını belirterek, "Kuşların sevdiği kadar bizler de Seyfe’yi sevelim" dedi.

Çetiner açıklamasında, "Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nde az da olsa yüzümüz gülmeye başladı. Yağışların olması ve yöreden alınan su miktarı ile suyumuz belirli bir oranda yükseldi. Bu alanda en önemli haberimiz yıllardır görmediğimiz nesli tükenmekte olan ve birinci derecede koruma sınıfına alınan toy kuşlarının görülmesi bu kuş türleri yurt dışında özellikle korumasına ağırlık verilen uçan en büyük kuşlardan bir tanesidir. Bu kuş türlerinin olduğu yerler ayrıca önem kazanmaktadır. Seyfe Gölü Kuş Cenneti henüz istediğimiz seviyeye gelmemesine rağmen dünya da bu kadar önemli olan nesli tükenmekte olan bir kuşun burada olması bizleri oldukça mutlu etti. Seyfe Gölü Kuş Cenneti gerçekten önemli bir yer. Şu an turnaları, ördekleri, filamingoları,görebiliyoruz. Seyfe Gölü biraz düzeldiği zaman kuşlar Seyfe’yi benimseyerek geliyorlar. Kuşların benimsediği kadar bizler de Seyfe Gölü Kuş Cenneti’ni sevelim. Toy kuşu koruma altında olan ve avlanılması yasak olan bir kuştur. Belirli bölgelerde sadece sulak alanlarda değil, tarım alanları dahi toy kuşunun yetişmesi ve üremesi için önemli hale gelmiştir. Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nde de koruma çalışmalarının yapılmasını istiyoruz. Toyların sadece belirli bir süre kalmasını değil, yuva yapmalarını arzu ediyoruz. Kuş sayımızın artması ile birlikte kuşların konaklama merkezi haline gelecek Seyfe" ifadelerini kullandı.

Seyfe Gölü Ekoloji Dernek Başkanı Ömer Çetiner, "Toy kuşları dünyanın belirli bölgelerinde yaşıyor. Avusturya, Bulgaristan, Almanya, İspanya, Rusya gibi ülkelerde bu kuş türü koruma altına alındı. Ülkemizde ise nesli tükenmekte olan kuş türleri içerisinde kırmızı listede ve avlanılması yasak halde Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü 1993 yılında Kütahya, Altıntaş ovasında 20 bin dönümlük araziyi toy kuşu için koruma alanı ilan etmiştir. Dünyanın birçok bölgesinde yapılan uygulamayı Seyfe Gölü’nde de yapabilmeliyiz. Bu Kırşehir ve bizim içinde önemli bir fırsattır" ifadelerini kullandı" şeklinde konuştu.