Ziyarette proje lideri Ziraat Mühendisi Nebi Akyol, Ziraat Mühendisi Feti Kirtiş ve Necati Şimşekli, Çevre Mühendisi Osman Mücevher ile arazi ekinde yer alan yardımcı personeller katıldı. Enstitünün çalışma sahası olan Konya, Karaman, Isparta, Burdur, Niğde ve Aksaray İlleri tarım topraklarının bitki besin maddesi ve verimlilik durumu ile potansiyel toksik element kapsamlarının belirlenmesi, belirlenen bu toprak özellikleri Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kapsamında değerlendirilerek güncel toprak veri tabanları oluşturulması ve haritalanması amacıyla bu araştırma yürütülmektedir. Söz konusu çalışmada tarım alanlarından 2.5 km x 2.5 km grid sistemine göre toprak örneklemesi yapılmakta ve toprak örnekleri 0-20 cm derinlikten yer koordinatları ölçülerek alınmaktadır.

İl Müdürü Ahmet Haşim Keskin ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, tarım topraklarının üretilemeyen ve yenilenmesi nerdeyse mümkün olmayan tek kaynak olduğuna dikkat çekti. İl Müdürü Keskin;  Ülkelerin gelişmesi ve insanların hayat seviyelerinin yükseltilmesi için, tarım topraklarının sürdürülebilir biçimde kullanılıp yönetilmesi mecburiyeti vardır. Ülke topraklarımızın sürdürülebilir biçimde kullanılıp yönetilmesi için de toprak kaynaklarımızı yeterli şekilde incelemek ve izlemekle mümkün olacaktır. Tarım alanlarının daha ayrıntılı olarak tanımlanması ve sürekli olarak izlenmesi yeni teknolojilerin bu alanlarda kullanımını da artıracaktır.

Tarım alanlarında sürdürülebilir yönetim ve kullanım faaliyetlerinin planlanıp uygulanabilmesi her geçen gün daha da artan bir önem kazanmaktadır. Tarım alanlarımızın verimliliklerinin sürdürülebilmesi için, öncelikle bu alanların özeliklerinin en iyi şekilde tanımlanması gereklidir. Bu tanımlamayı sağlamak için, topraklarımızın temel özelliklerinin belirlenmesi gereklidir. Bu nedenle toprakların bu özelliklerinin iyi bilinmesi ve o toprakta yetiştirilen bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin elementleri yönünden yeterliliğinin değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca tarım alanlarında kirliliğe neden olan ve gittikçe daha büyük boyutlarda tehlike oluşturan etmenlerin başında potansiyel toksik elementler gelmektedir. Önemli bir kirletici grubu oluşturdukları bilinen bu elementler, bitkisel üretimde verimliliği olumsuz etkilemesi yanında, besin zincirine de girerek insan ve hayvan sağlığını tehdit etmektedir. Bu proje ile ülkemiz tarımına önemli katkılar sağlayacak olan veriler elde edilecektir dedi.