“Türkiye’de ağaç söküp başka yere dikecek teknoloji yok” denilerek Yalova’da geçekleşen ağaç katliamına karşı Kocaeli’de ders niteliğinde bir uygulamayla 10 yıldır ağaçlar makineyle sökülerek başka yerlere dikiliyor.

Yalova’da geçtiğimiz hafta yaşanan ve ülke gündemine oturan olayda, Tonami Meydanı’nda yapılacak olan köprülü üst kavşak nedeniyle bölgede bulunan 180 ağaç çevrecilerin tüm tepkilerine rağmen Yalova Belediyesi ekipleri tarafından kesilmişti. Kesim sonrasında yaşanan tepkiler üzerine bir basın toplantısı düzenleyen Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ise, “Ağacı sökecek teknoloji Türkiye’de maalesef yok” demişti.

180 ağacın katledilmesine göz yumulan projeye ders olacak nitelikte bir çalışmanın yıllardır Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanıldığı ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 10 yıldır kullandıkları ağaç sökme makinesiyle son olarak, Yahya Kaptan mevkiinde yapılacak olan köprülü kavşak projesi içerisindeki güzergahta bulunan ağaçlar sökerek başka yere götürüp dikiyor.

Yahya Kaptan’da yapılacak olan Goodyear Kavşağı için çalışmalara başlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çalışma yapılacak alandaki ağaçların sökümüne başladı. Yahya Kaptan’da yapılacak olan Goodyear Kavşağı, yan yol ve yeni kanal proje çalışma alanında yer alan irili ufaklı yaklaşık 2 bin ağaç yerlerinden sökülerek uygun bir yere nakledilecek. Güzergahta inceleme yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, her yıl bir milyon ağaç diktiklerini belirterek, proje alanındaki ağaçların yerinden sökülüp başka bir yerde yaşatılacağını söyledi.

Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, yaklaşık 10 yıldır ağaç sökme makinesi ile binlerce ağacı farklı yerlere naklettiklerini belirterek, “Ben ağaçları çok seviyorum. İnsanımıza, doğamıza en güzel hizmeti ağaçlar veriyor. Kocaeli’de ağaç kesme dendi mi herkes benden korkar. Buna asla izin vermem. Atalarımızın dediği gibi ‘Yaş kesen baş keser’. Biz bu kavşakta binden fazla ağacı sökerek başka yerlere nakledeceğiz. Yalova’da kesilen ağaçları televizyonlardan üzülerek izledik. Yahya Kaptan’da Yalova’dankinden daha büyük bir kavşak yapacağız. Bizim de kaldırmamız gereken ağaçlar var. Ağaçları, ağaç sökme makinemizle sökerek başka yere dikiyoruz. Ağaç hiçbir zarar görmüyor” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çevre konusunda büyük gelişme kat etti. Açık yeşil alan miktarı 2004 yılında 500 bin metrekare iken sonraki yıllarda hızla artarak 17 milyon 987 bin metrekareye ulaştı. Yine 2004 yılında kişi başına düşen yeşil alan miktarı 0,37 metre iken 11 metrekareye çıkarıldı. Kocaeli’de 2004 yılında dikilen ağaç sayısı 500 bin civarındayken bugün 6 milyon 295 bin seviyesine geldi.