Çimento silosu: inşaat harçlarının hazırlama sürecinde kuru bileşenlerinin teslimi ve depolanması için kullanılan özel amaçlı silodur. Genelde bu çeşit iş makinesi beton fabrikası ve küçük taneli kuru katkı maddeleri ve bileşenleri üretilmesi sırasında kullanılmalıdır. 

Çimento siloları hem kapalı alanda hem de açık alanlarında yerleştirilebilir. Bu tip iş makinelerinin asıl kullanma nedeni şu ki çimento üretimi için kullanılan bileşenler havadaki rutubetini emmeyebilir. Beton üretimi için kullanılacak bileşenler az seviyede nelendirilirse bile bu bileşenler kullanılmaz haline gelecektir.
 

Çimento silolarının tasarım özellikleri

Çimento silosu: silindir şekilde uygulanan özel amaçlı depolama ekipmanıdır. Kapalı olan bu silolar havalandırma kanalları, filtre elemanları, malzeme yükleme ve boşaltma ünitelerine sahiptir. Silonun alt kısmı koni şeklinde uygulanır. Bu koni valflı kapakla kapatılır. Bu tarz depolama ekipmanları dikey olarak monte edildiği için içindeki bileşen ve katkı maddeleri daha kolay bir şekilde silonun içinde taşınabilir.

Çimento silosunun dışında ve içinde bulunan merdivenler bu ekipmanlarının servis ve bakımı kolaylaştır. Malzemeler özel amaçlı çimento taşıma kamyonları yardımıyla yüklenir. Hazır çimento harcı ise silonun alt kısmındaki valflı kapak açılarak boşaltılır. Silo içinde malzemenin taşınması için vibrasyon üniteleri veya sıkıştırılmış hava yardımı ile gerçekleştirilir.


Çimento silolarının ekstra ekipmanları:

  •  Fark basınç tahliye vanası
  •  uzaktan kumanda paneli
  • helezonlu taşıyıcı
  • koni içinde malzemenin eşit akışını sağlamak amacıyla kullanılan hava enjektörü
  • seviye dedektörleri
  • vibrasyon üniteleri

Çimento silolarının sınıfları ve seçerken dikkat edilecek özellikleri

Çimento silosu çeşitleri:

  1. Kaynaklı som metalik silolar. Uzun mesafelerde taşınması gerekmediği halde bu en uygun çimento silolarıdır. Bu tarz ekipmanlar hızlı bir şekilde monte edilir. Bu ekipmanlar özel hazırlanan temel üzerinde kurulur. Som metalik çimento siloları su geçirmez. Kapasitesi: 120 tona kadar.
  2. Vida bağlantılı çimento siloları. Bu tarz ekipmanlar uzun mesafede taşınması için çok uygundur. Fakat bu siloların montajı için daha çok vakit harcamak lazım. Gerekli seviyede su geçirmezliği sağlamak için ekstra su geçirmez malzemeler kullanılabilir. Bu silolar 500 tona kadar kapasiteye sahiptir.
  3. Teleskopik silolar. Özel olarak tasarlanan bu çimento siloları çok uzun mesafede taşınabilir. Bu tarz çimento siloları taşınması sırasında bir birinde yerleştirilecek 3 parçadan oluşur. silolar. Kapasitesi: 50 tona kadardır.
  4. Mobil çimento siloları. Bu tarz çimento siloları tekerlekli şasi bazında monte edildiği için bu ekipmanların kolay bir şekilde taşınması sağlanır.

Çimento silosunu satın alırken deponun hacmi, beton harcı ve betonarme ekipmanlarının ünitenin üretim kapasitesi için geçerli talepleri hesaba almak lazın.

Ekipmanlar seçerken aşağıda yazılı teknik özellikleri hesaba almak lazım:

  • malzemenin maksimum yükleme seviyesi;
  • malzemelerin dönebilirliği
  • kabul edilen hava sıcaklığı.

Bileşenlerin depolanması için kullanılacak siloların uygun hacmini belirlemek amacıyla yapılan hesapta bu hacim en az 10 günlük bileşenlerinin tüketimi hesaba almak lazım. Bu sayede bileşenlerin üretimi sırasında herhangi bir sorun ortaya çıkması halinde beton harcının üretimi sırasında ortaya çıkabilecek aksatmaları engelleyebilir. Çimento silosu özel koruma kaplamasına sahip olmalı. Böyle kaplama silonun paslanmasını engeller ve kullanım süresini uzatır. Çok sık şekilde malzeme boşaltılması gerçekleşen silolarda valflı kapak yerine taşıyıcı bandı  kullanmak lazım.