Değerli dostlar bugün size her gün rastlaya bileceğimiz çırak aranıyor ilanı konusunda düşüncelerimi aktarmak istedim. Geçenlerde sanayiye yolum düştü inanın bir değil birkaç yerde bu ilanla karşılaştım. Çırak aranıyor.

Sorduğum değişik sanat dallarından ustalarımızın bu konuda dertli olduklarını gördüm. Herkes kalfa ve çırak bulamamaktan şikayetçi. Tabi ki haksız da değiller. Onlara göre bu öğrenim durumu okulların yeni düzenlemeleri vs. bir sürü şikayet.

Bizim kuşak ustalar çıraklık yıllarında nasıl yetiştiyse yanına aldıkları yeni elemanları da öyle yetiştirmek istemesi olumsuz bir durum teşkil etmekte. Bende yıllarca çıraklık kalfalık yapmış birisi olarak tecrübelerimi buradan paylaşma gereği duydum. Ne yazık ki bende aynı yanlış düzenin içinde bulundum. Şöyle ki babam sanata verirken kulağımdan tutup usta eti senin kemiği benim demiş ve bırakıp gitmişti. Bu ne demekti? Ustalara göre dayak serbest dayak yemeden sanat öğrenilmez anlamı çıkıyordu. Kim bilir beklide doğru bir anlayıştı. Oysa durum farklıydı. Bu fikir her insana göre değişiklik göstermekle birlikte doğru bir fikir olduğu tartışılır.

O bakımdan ustalarımızda aynını uygulamak biz babadan veya ustadan böyle gördük anlayışını benimsemekte.   Gelin birde o sanatı öğrenmeye çalışan çırağa sorun. Yav bir tokat vurdum çocuk bir daha dükkana gelmedi .100 lira haftalık veriyorum çalışmıyorlar bizim zamanımızda şöyleydi böyleydi diye başlayan cümlelerle dert yakınan ustalarımız var.

Böyle düşünen ustalarıma acizane fikrimi söylemek isterim. Yav ustam patakla, kötekle, eleman yetiştirilmez. Eğer bir eleman yetiştirmek istiyorsan önce sevgini vereceksin karnını doyuracaksın işi sevdireceksin ondan sonra iş öğreteceksin daha sonra hizmet bekleyeceksin.

Sigortasız çalıştıracaksın devletin verdiği ücretten düşük ücret vereceksin üstüne üslük birde dayak atacaksın ondan sonrada çırak bulamamaktan yakınacaksın. Hayır arkadaş böyle olmaz ha benim gibi düşünen ustalarımız da yok değil tabi. Eğitim sistemindeki yanlışlıkları da göz ardı etmemek gerek.

Çırakları severim tüm ustalarıma hayırlı işler dilerim.