Çorum Müzesi’nin 100. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen 5. Çorum Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu başladı.

Sempozyuma Vali Ahmet Kara, İl Jandarma ve Alay Komutanı J. Kd. Alb. Ahmet Çelik, Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, İl Emniyet Müdürü Salih Erkan Tarancı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Müze Müdürü Dr. Önder İpek, kazı başkanları, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Sempozyumda bir açılış konuşması yapan ünlü metal sanatçısı Hasan Tuluk, tarihine, kültürüne sahip çıkan ve uygarlık tarihine ışık tutan toplumların ulusal görevlerini de yaptıklarını belirterek, “Sanat eserleri sanatçısını olduğu kadar onu teşvik eden, destekleyenleri’ de tarihe, doğru olarak yansıtırlar” dedi.

Akademisyenler adına bir konuşma yapan Prof. Dr. Tunç Sipahi ise, bir müze olarak yeniden kurgulanan binası, modern teşhircilik anlayışı, adeta ikinci bir müze düzenindeki eski eser deposu ve tüm çalışanlarıyla Çorum Müzesi’nin Avrupa Müzesi niteliğine çoktan ulaştığını söyledi.

Prof. Dr. Tunç Sipahi, “Ülkemizin geleceğinde önem taşıyan çocuklarımızın kültürel gelişiminde ve ülkemizin zengin uygarlık mirasını onlara iletmede, Çorum Müzesi çok önemli bir görevi üstlenmiştir. Bu kapsamda müzemizin eğitim merkezinde çocuklarımız misafir edilmekte, müzenin modern çocuk eğitim atölyesinde, uzmanları eşliğinde eğitim faaliyetlerine katılmaktadırlar” dedi.

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, müzelerin şehirleri canlı ve diri tuttuğunu belirterek, Çorum’da müze sayısının artırılmasını istedi. Samsunlu, şehirlerdeki müzelerin tarihin tanıkları olduğunu belirtti.

Çorum’daki tarihi ve kültürel zenginliğin sadece Hititler’den ibaret olmadığını dile getiren Samsunlu, Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait kültürel varlıkların da diğer tarihi eserlerle birlikte ele alınarak değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Samsunlu, daha sonra “Makine Yüksek Okulu’nun Kuruluşunda Bugünki Müze Binası’nın Önemi ve Yeri” konulu bir sunum yaptı.