Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Osmancık Belediyesine hibe ettiği iki itfaiye aracı ilçeye getirilerek hizmete alındı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 Milyon TL değerinde 30 metre merdivenli kurtarma aracı ile 2,5 ton kapasiteli itfaiye aracı Osmancık Belediyesine hibe edildi. Araçlar Osmancık Belediyesi önünde düzenlenen törenle hizmete alınarak İtfaiye Müdürlüğüne teslim edildi.

Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, yeni araçlarla Osmancık İtfaiyesinin en büyük iki eksiğinin tamamlanmış olduğunu söyledi.

İtfaiyenin en iyi imkanlara hizmet vermesinin hayati önem taşıdığını kaydeden Karataş “Yangın, sel, deprem gibi afetlerde itfaiye hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle en çok önem verdiğimiz birimimiz İtfaiye Müdürlüğü’dür. Göreve başladığımız günden beri itfaiyeyi hem eğitimli personel noktasında hem de araç ve ekipman noktasında daha kaliteli ve günümüzün şartlarına uygun hizmet verebilecek düzeye getirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda personelimizin özel eğitim almasını sağladık. Ancak araç noktasında önemli eksikliklerimiz vardı. Bunların başında profesyonel bir kurtarma aracı ile büyük itfaiyelerin gidemediği noktalarda hizmet verecek küçük ölçekli bir itfaiye aracına ihtiyacımız olduğunu gördük. Belediyemizin bütçesine göre yüksek maliyeti olan bu araçları hibe yolu ile edinme yolunu gittik. Her zaman samimiyet ve dostluklarını hissettiğimiz Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sayın Asım Balcı ile Sayın Belediye Başkanımız Melih Gökçek Bey’den Osmancık’ımıza destek olmalarını talep ettik. Kendilerine bütün Osmancıklı hemşehrilerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

MODERN KURTARMA ARACI

Yeni araçlarla ilgili de bilgi veren Başkan Karataş, 30 metre merdivene sahip olan kurtarma aracının Osmancık’taki en yüksek binanın çatısına ulaşabildiğini söyledi.

Karataş “Yangın ve diğer durumlarda en hayati müdahale kurtarmadır. Bu nedenle bir itfaiyenin en iyi hizmet verebildiği noktalardan birisinin kurtarma ekibi olması gerekir. Daha önce itfaiye aracı üzerine monte edilmiş sabit bir merdivenle bu hizmeti vermeye çalışıyorduk. Ancak bu birçok durumda yetersiz kalıyordu. Üstelik bayrak asmak, ağaç budamak gibi basit işlerde bile söndürme ekipmanı olan bir aracımızı meşgul etmek zorunda kalıyorduk. Yeni kurtarma aracımızın üzerinde 30 metrelik merdiven bulunuyor. 360 derece her yöne dönme kabiliyeti sayesinde görüş açısı olmayan arka cephelere bile ulaşmak mümkün hale geliyor. Merdiven üzerinde kurtarma işlemini hızlandıracak bir asansör bulunuyor. Acil durumlarda araçtan elektrik temini de yapılabiliyor. Böylelikle kurtarma noktasında daha kaliteli ve daha hızlı hizmet vermiş olacağız” ifadelerini kullandı.

İTFAİYE KÖYLERE DAHA HIZLI ULAŞACAK

Büyük itfaiye araçlarının özellikle dar sokakları bulunan köylerde hizmet veremediğini hatırlatan Başkan Karataş, bu eksiği de gidermek için 2,5 tonluk küçük itfaiye aracı temin ettiklerini belirtti.

Küçük aracın başta araç yangınları olmak üzere dar sokaklarda da daha hızlı hizmet vereceğini kaydeden Karataş “İtfaiye araçlarımız çok büyük olduğu için köylerde çıkan yangınlarda ulaşımda güçlük çekiyorduk. Ayrıca bazı dar sokaklarda da müdahale şansımız azalıyordu. Yine araç yangını, ot yangını gibi küçük ölçekli yangınlara da büyük araçlarla müdahale etmek zorunda kalıyorduk. Bu hem maliyet açısından hem de hızlı müdahale açısından olumsuzluklara neden oluyordu. Böyle bir ihtiyacımızı karşılamak üzere de 2,5 ton kapasiteli itfaiye aracımızı temin ettik. Köylerimizdeki yangınlara daha hızlı ulaşacak ve en azından takviye ekipler gelene kadar ön müdahale yapılmış olacak” şeklinde konuştu.

Yeni araçlarla birlikte Osmancık İtfaiyesinin en önemli iki eksiğinin tamamlandığını vurgulayan Karataş, itfaiyenin daha hızlı ve daha güvenli hizmet vermesi için yatırımlara devam edeceklerini belitti.

BAŞKAN GÖKÇEK VE BALCI’YA TEŞEKKÜR

Başkan Karataş, “Osmancık gibi 30 bin nüfuslu bir ilçenin gerçekten çok büyük yatırımlara ihtiyacı var. Ancak aynı oranda bir gelir ve bütçeye sahip değiliz. Ankara Altındağ Belediyesi’nde 17 yıl görev yaptım. Orada belediyelerin imkanları daha iyi. Bu nedenle bizim büyükşehirlerin desteğine çok ihtiyacımız var. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Melih Gökçek’in ve Genel Sekreterimiz Sayın Asım Balcı’nın ilçemiz için gösterdiği fedakarlık ve nezaket bizleri çok onurlandırdı. Kendilerinin samimiyet ve dostluklarını her zaman hissettik. İlçemiz adına, bütün hemşehrilerimiz adına kendilerine çok teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.