Çorum’un Dodurga ilçesinde bulunan özel bir şirkete ait maden ocağının faaliyetleri geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurul’unun denetimleri sonucu faliyeti durdurulmuş, durdurma nedeni olarakta maden ocağında tespit edilen eksiklikler gösterilmişti. Bu gelişmeden hemen sonra işletme sahibinin maden ocağındaki yeraltı faliyetlerini sonlandırma karara aldığı bildirildi.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Cengiz Atlas ve bir grup parti yöneticisi Dodurga ilçesini ziyaret ederek maden işçileri ile görüştüler. Madende işçileri, kararın ardından firma yetkililerinin kendilerine iki öneride bulunduğunu ifade ettiler. İlkinde firma yetkililerinin işçilerden yerüstünde çalışmaları yönünde teklifte bulunduğunu ancak, yeraltı iş haklarının feshinin söz konusu olduğunu savunarak, firmanın sunduğu ikinci seçenekte ise yerüstünde çalışmak istemeyen işçilerden öneriye imza atarak iş bırakmaları istendiği iddia edildi.

MADEN İŞÇİLERİ MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİNİ İSTİYOR

Madende üretimin durdurulmasının ardından Çorum Valiliğinden yapılan açıklamada “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 25. Madde 6. Fıkrası gereği, işveren işin durdurulması sebebi ile işsiz kalan çalışanlara, ücretleri ödemekle veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durumlarına göre başka bir iş vermekle yükümlüdür” ifadelerine yer verildiğini dile getiren işçiler, mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

BİRLEŞMEZSENİZ, DİRENEMEZSENİZ KAZANAMAZSINIZ

CHP Çorum İl Başkanı Cengiz Atlas ise, maden işçilerinin evlerine ekmek götürebilmek için metrelerce yerin altında çalıştığını ifade ederek, “Soma faciasından önce milletvekillerimiz kanun teklifi verdi. Ancak reddedildi. Soma’da, Ermenek’te ve diğer maden ocaklarında hayatını kaybeden işçilerimizin kanları o milletvekillerin ellerine yüzlerine bulaştı. Birleşemezseniz, direnemezseniz kazanamazsınız. Birleşmelisiniz. Biz yanınızdayız. Olmaya devam edeceğiz” dedi.