Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, bugüne kadar Çorumlu üreticilere 10 milyon TL’lik hasar ödemesi yaptıklarını açıkladı.

TARSİM tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Yardımcısı Haldun Aksalman, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, TARSİM yöneticileri, uzmanlar ve üreteciler katıldı.

Tarsim’in kuruluş amacı, gelişimi hakkında bilgiler veren Dr. Kadak, dünyada uygulanan tarım sigortaları programlarının, devlet destekli tarım sigortaları sistemlerinin işleyişi ve sistem çerçevesinde 8 yıllık süreçte elde edilen verilerle, riskler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Kadak, hiçbir kar amacı olmayan devlet destekli tarım sigortaları sistemi çerçevesinde ülke genelinde sistemin başlangıcından itibaren poliçe sayısının 4.4 milyon adedi geçtiğini, yaklaşık 72 milyon dekar alanın ve 3.3 milyon adetin üzerinde büyük ve küçükbaş hayvanının sigortalandığını bildirdi. Kadak, yıl sonuna kadar üreticelere yapılacak hasar ödemelerinin 1.6 milyar TL’yi geçeceğini belirtti.

Çorum’da yaptıkları 10 milyon TL hasar ödemesi ile üreticilerin mağduriyetlerinin giderildiğini dile getiren Kadak, Çorum’da bitkisel ürün sigortalarında hasar gören ürünlerde buğday, ceviz, arpanın, hasar nedenlerinde ise dolu ile don, hayvan hayat sigortalarında ise mecburi kesim ile ölümün öne çıktığını sözlerine ekledi.

Program 2014 yılında Çorum’daki doğal riskler sonucu sigortalı bitkisel ürünlerinin ve hayvanlarının hasar görmesi sonucu ödemelerini alan 10 üreticiye sembolik çek sunulmasının ardından sona erdi.