Çorum’da geçtiğimiz haftalarda etkili olan yağışlara rağmen barajlara etkisi az oldu.

Son yılların en kurak mevsiminin yaşandığı Çorum’da içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajlardaki su rezervi son yıllarda 3’te 2 oranında azaldı. Geçtiğimiz aylarda kentte etkili olan yağışlar sonrası merkez ve ilçelerde zaman zaman sel felaketini andıran görüntüler oluşsa da yağışlar barajlardaki su rezervinin ancak yüzde 1 ila 3 seviyesinde artış göstermesine neden oldu.

25 milyon 300 bin metreküp su kapasitesine sahip olan Yenihayat barajında 2012 yılı Kasım ayında 14 milyon 300 bin metreküp su bulunurken, bu rakam 2013 yılı Kasım ayında 8 milyon 800 bin metreküpe bu yılın Kasım ayında ise 3 milyon 276 bin metreküpe kadar geriledi.

İçme suyu ihtiyacının karşılandığı diğer barajlardan birisi olan 10 milyon 933 bin metreküp su kapasitesine sahip olan Hatap barajında ise 2012 yılı Kasım ayında 8 milyon 181 bin metreküp su bulunurken, 2013 yılında bu oran 7 milyon 331 bin metreküpe bu yıl Kasım ayında ise 2 milyon 658 bin metreküpe kadar geriledi.

SU SORUNU YAŞANMAMASI İÇİN HUMMALI ÇALIŞMA

Kuraklık ve su rezervlerindeki azalmanın ardından harekete geçen Çorum Belediyesi, tüm olumsuz senaryoları masaya yatırarak kentte içme suyu sıkıntısı yaşanması için B ve C planlarını hazırladı.

Belediye su sıkıntısı yaşanmaması için kuyulara ağırlık vererek Pınarbaşı, Konaklı, Kuruçay, Mürsel kuyuları ile Sağmaca, Kavacık ve Pınarbaşı kaynak sularından kente su getirdi. Günlük 50 ila 55 bin metreküp suyun tüketildiği şehirde kuyular ve kaynak sularından şehre su vermesi için 2 milyon 500 bin TL tutarında elektrik faturası öğrenildi. Bu tutarın yıl sonuna kadar 4 milyon TL’yi bulması öngörülüyor. Çorum belediyesi tarafından Koçhisar barajından Çorum’a su getirilmesi noktasında da proje çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

KAÇAKLARIN ÖNÜNE GEÇİLDİ 1 MİLYON METREKÜP TASARRUF SAĞLANDI

her alanda yaptığı çalışmalar ve hayata geçirilen projelerle büyük bir değişime imza atan Çorum Belediyesi, su kayıp ve kaçaklarının tespiti konusunda ciddi bir çalışma yürüyor.

Kaçak ve su kayıplarının önüne geçmek için belediye araç parkuruna 400 bin TL’ye bir adet su kaçak tespit aracı alan belediye, su kayıp ve kaçaklarını artık bilgisayar ortamında tespitini sağlıyor. İçme suyu kaçaklarına karşı yürüttüğü çalışmayı yoğunlaştırarak devam ettiren Su İşleri Müdürlüğü ekipleri, titizlikle yaptıkları çalışmalar sonucu tespit ettikleri kaçak ve kayıp sulara anında müdahale ediyor.

Zaman içerisinde çeşitli etkenler sebebiyle içme su şebekesinde meydana gelen kayıp ve kaçakların, su şebekesinin geçtiği yerlerde kayıp kaçaklara bağlı yüzey bozukluklarının ve su israfının önüne geçmek, su şebekesinin daha sağlıklı işletilmesini sağlamak üzere Belediye tarafından satın alınan tam donanımlı su şebeke kayıp kaçak aracı, bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda 1 milyon metreküp su tasarrufu sağlanırken, hem de milyonlarca TL kaynağın israf edilmesinin önüne geçti.

SUYU TASARRUFLU KULLANMA ÇAĞRISI

Şuan içme suyu problemi bulunmamasına rağmen su tasarrufu konusundaki tedbiri elden bırakılmamasını isterken, içme suyu kaynaklarının tasarruflu kullanılması konusunda vatandaşları uyarıyor.

Kaynakları en iyi şekilde kullanmaya çalışarak, su sıkıntı oluşmaması için gayret gösterdiklerini dile getiren Belediye Başkan yardımcısı Alper Zahir, “Bu yıl yeterince kar ve yağmur yağışı olmaması nedeniyle kuraklık yaşanıyor. Bu yılki su ihtiyacını karşılayacak rezervimiz var. İçme suyu problemimiz yok diye suları israf etmemiz gerekir. Vatandaşlarımız sadece su değil diğer kaynaklarımıza kaynakları mutlaka dengeli, kontrollü kullanmalı. Gelecek için herkes duyarlı olmalı. Özellikle barajlarımız ve kaynaklarımızı iyi kullanmak durumundayız. Vatandaşlarımız, sularını israf etmesinler. Suyu daha tasarruflu kullanabiliriz. Sürekli akan muslukları tamir ettirebiliriz. Hanımlar bulaşık yıkarken sürekli akan su yerine bir kabın içinde bulaşık yıkayabilir. Hiçbir kaynak sonsuz değildir. Her şeyin bir sonu vardır. Her musluktan akacak bir damla suyun bir baraja dönüşeceğini unutmayıp suları boşa akıtmamalı” şeklinde konuştu.