2019 yılında ortaya çıkan ve kısa bir süre içinde tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 virüsü kişilerin fiziksel sağlıklarını tehdit etmekle beraber ruh sağlığı üzerinde de hem kısa vadeli hem de uzun vadeli olumsuz etkiler oluşturabilmektedir. Ruh sağlığı üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiler depresyon, panik atak, sağlık anksiyetesi, takıntılı davranışlar, travma sonrası stres bozukluğu gibi birçok hastalığa sebep olmuştur. Özellikle vaka sayılarının yükseldiği, kısıtlamaların ve yasakların arttığı dönemlerde kişilerdeki korku, kaygı, endişe, stres, yalnızlık, sosyal izolasyon ve finansal zorluklar ile beraber bu rahatsızlıkların ortaya çıkması tetiklenmiştir.

Bu problemleri yaşayan kişilerin virüsten kaynaklı korku, kaygı ve endişe yaşamanın normal olduğunu bilmesi gerekir. Kaygı bizim yaşam enerjimizdir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bu kaygı, endişe ve korkunun kişiyi tamamen etkisi altına alıp uykularını bozması, iştahında değişikliğe sebep olması, günlük yapması gereken görevlerini kontrol dışında yerine getirememesi, sürekli olarak bu fikri zihninde düşünüyor olmasına sebep oluyor ise koronavirüs hastalığı kişiyi ciddi anlamda etkiliyor demektir.

Peki bu konuda ne yapılabilir? Öncelikle kişiler psikolojilerini daha sağlam tutmalıdır. Bunun için yapılacak ilk şey bağışıklığımızı güçlü tutmak. Bu hem virüsten korunmaya hem de psikolojik olarak daha iyi hissetmeye faydası olacaktır. Ayrıca düzenli olarak egzersiz yapmanın da psikolojik sağlamlılığın üzerinde olumlu etkileri vardır. Günlük rutinleri aksatmadan, uyku, beslenme ve egzersiz programını saatlerini geçirmeden uygulamak psikolojik olarak daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Bunlara ek olarak imkanlarınız dahilinde kendinize hedefler koymak ve bu hedefleri yerine getirmeye çalışmak, sosyal ilişkilerde bulunduğunuz kişilerle yüz yüze olmasa dahi online olarak iletişim kurmak, daha önce yapmayı planladığınız ancak yarım kalan işleri bitirmeye çalışmak, bulunduğumuz durumu kabul ederek yaşanan sorunlara problem odaklı değil de çözüm odaklı yaklaşmaya çalışmak, size kötü gelen ve enerjinizi düşüren olaylarla, kişilerle olabildiğince az temasta bulunmak yaşadığınız olumsuz duyguları hafifletmeye yardımcı olacaktır. Tüm bu öneriler ile birlikte yaşanan sorunlar devam ediyorsa, kişi kendi başına bunlarla baş edemiyorsa bir psikolog ya da psikiyatri desteği alması önerilir.