Eğitim, değerlidir.  Bu değerli eğitim işini yapan eğitimciler de değerlidir. 

Peki değerli eğitimcilerin değerleri nedir?

Soruyu biraz daha değiştirerek soralım: Eğitimcileri değerli kılan değerler nedir?

Bu sorunun cevabını Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencilerimiz detaylı bir şekilde sizler için Karaman Gündem Gazetesi’nde kaleme aldılar.

Son kez tekrar özetlemek gerekirse;

Aybüke Akkoyun, değerli eğitimcilerin değerlerinden biri “adalet” dedi: Eğitimci öğrencilerine karşı ayrımcılık yapmamalı, her birine eşit davranmalı, adaletiyle rol model olmalı ki toplumdaki adaletin temelleri de sağlam olsun. 

Cem Güzel, değerli eğitimcilerin değerlerinden biri “yardımseverlik” dedi: Eğitimci fedakâr olmalı, diğerkâmlık sergilemeli, öğrencilerine merhametle yaklaşmalı, onları şefkatiyle ısıtmalı ki; yardımseverliği öğrencilerinin kalplerine yerleştirebilsin. Toplumda yardımseverlik iklimi oluşabilsin.  

Doğan Yalçın, değerli eğitimcilerin değerlerinden biri “saygı” dedi: Eğitimci öğrencilerini olduğu gibi kabul etmeli, onlara saygı duymalı ki; gerçek anlamda öğretmen-öğrenci arasında iletişim sağlanabilsin ve nitelikli etkileşim kurulabilsin. Nihayetinde eğitimcinin kalbinden öğrencinin kalbine gidecek yollar açılabilsin.   

Ebru Çiftdamar, değerli eğitimcilerin değerlerinden biri “dürüstlük” dedi: Eğitimci öğrencilerine karşı dürüst olmalı ve söylemleriyle de öğrencilerine dürüstlüğü aşılamalı. Diğer taraftan her ne olursa olsun, öğrenciler öğretmenlerinin yalan söylediğine şahit olmamalı ki, dürüstlüğün ne kadar yüce bir değer olduğunu idrak edebilsinler. Bir gün menfaatleri zarar görecek olsa dahi yalan söylemeye teşebbüs etmesinler, dürüst kalmanın zevkine varabilsinler.

Esra Özcan, değerli eğitimcilerin değerlerinden biri “sevgi” dedi: Eğitimci, öğrencilerini sevmeli, mesleğine âşık olmalı. Aksi takdirde ne kendisine ne de öğrencilerine faydası olmayacaktır. Diğer taraftan sevgi değeri, çekirdek bir değerdir. Sevgi değerini yaşamayan, öğrencilerini sevemeyen ne adaletli olabilir, ne adaleti öğretebilir. Ne yardımsever olabilir ne de yardımseverliği öğretebilir. Ne saygılı olabilir, ne de saygıyı öğretebilir.

Havva Şükran Akgül, değerli eğitimcilerin değerlerinden biri “vatanseverlik” dedi: Öğretmenlik misyonuna uygun hareket edebilmenin öncelikli şartıdır, vatansever olmak. Öğretmenlik vizyonuna uygun bakış açısıyla öğrencilerine faydalı olmanın öncelikli şartıdır, vatansever olmak.  Öğretmen demek vatan demek, öğretmen demek millet demek!

Ömer Sayın, değerli eğitimcilerin değerlerinden biri “öz denetim” dedi: Eğitimci kendini bilmeli, eksiklerini fark etmeli, kendini geliştirmek için gayret içerisinde olmalı. Öğrencilerimi daha iyi noktaya nasıl taşıyabilirim çabası içerisinde olmalı. Öz-disipliniyle örnek olmalı ve mesleğinin koşullarını yerine getirme noktasında titiz olmalı ve hassasiyet göstermeli.

Selman Durukan, değerli eğitimcilerin değerlerinden biri “sorumluluk” dedi: Öğretmen sorumluluk sahibi olmalı. Öğrencilerine olan sorumluluklarını yerine getirmeli. Mesleğinin sorumluluklarını omzunda ve yüreğinde taşımasını bilmeli. Bilmeli ki, mesleğinin hakkını verebilmeli.

Ve son olarak Sümeyya Aydoğdu, değerli eğitimcilerin değerlerinden biri “sabır” dedi: Öğretmene en çok yakışan durumlardan biridir, sabırlı olmaları. Öğrencilerinin hatalı davranışları karşısında onları yargılamadan ve eleştirmeden yaklaşabilmek ve yanlış davranışlarını düzeltmek için eğitimcilerin sabır göstermeleri elzemdir. Belki de öğrencileriyle sağlıklı bir iletişim kanalını oluşturabilmenin tek anahtarıdır, sabır.

***

Eğitimin değerini artıran, o “değerli” eğitimcilerdir.

Değerli eğitimciler, bu değerleri yaşayarak ve yaşatarak toplumun niteliğini artıran eğitimcilerdir.

Değerli eğitimcilerle mili eğitim sürecinin değerinin daha da artırılması ve öğrencilerimizin insani ve toplumsal değerleri edinebilmesi temennisiyle.