Karaman İlimizin tanıtımına çıkarken 70 bin erenimizle yola çıktım, yalnız kültürümüz o kadar geniş ki ister istemez mitolojiden ve büyüklerimizin anlattığı hikayelere Karaman’ı tanıtmak için yer veriyoruz. Bugün de sizlere tanıtımın kötüsü olmaz diyerek bölgemizde yaşanmış çok ilginç bir hikâyeyi sizlerle paylaşacağım. Evet, haydin yola çıkın! Karaman İlimizde bulunan, Allah (cc)’nin felaketine uğrayan büyü ve sihirle uğraşan Kaba Asan topluluğunun bölgesini ziyaret etmek istemez misiniz?

Cennetten kovulan yılanın Karadağ’a indirilmesiyle başlayan bölgemizin önemi; Cenabı Allah tarafından değişik zamanlarda insanlara kitaplar ve peygamberler gönderilmiş, bölgemizde de bu yönde yoğunlaşma yaşanmıştır. Hikayemizde anlatılan ve bölgemizde yaşayan bu toplulukta bu hikmetten dolayı burada yaşamaktaydı.  Karaman İlimizde Kılbasan Köyü ile Dinek Köyü 3-7. Km arasında, benimde köyüm olan Dinek Köyü sınırları içerisinde Karadağ TRT verici istasyonu kavşağının tam karşısında bulunan ve envanterde 1.derece sit alanı Karahasan Örenyeri diye geçen bölgede zamanında sihir ve büyüyle uğraşan bir topluluk bulunmaktaydı. Bu topluluk sihir ve büyücülük işlerinde uğraşıyor insanların kaderleriyle oynamakla kalmıyor dünyanın kaderiyle oynamaya çalışıyorlardı. Ellerinde bulunan kitaplarla bir canlıya istediğini yaptırabiliyorlar, cansız deriye can vermeye kadar abartmışlardı. Büyü ve sihir işlerinde o kadar aşırıya gitmişlerdi ki, Cenabı Allah’ın kabul edemeyeceği safhaya gelmişti.

Allah (cc) kutsal din kitaplarında geçen ve aşırıya giden toplumlara felaket göndermişti. Kutsal kitaplarımızda geçmemesine rağmen Allah (cc) tarafından Kaba Asan bölgesinde yaşayan bu küçük topluluğa da felaket gönderilecekti. Allah (cc) tarafından, aniden çıkan bir devasal hortum burada yerleşen topluluğu yerle bir etmiş, altını üstüne getirmişti. Allahu teala bu helakın ardından, büyü ile uğraşan topluluğu hortumla birlikte yukarı uzayın derinliklerine göndermiştir.

Bölgede hala yöre halkı tarafından ''Ali-Veli'' denilen küçük hortumlar oluşmakta ve bu topluluğun kırıntılarını alıp götürmektedir. Bölgede bulunan devasal küplerde küller, şeytani figürler, hayvan ve insan kemikleri bolca bulunmaktadır.

Karaman- Karapınar yolunun 16. ve 20. Km. geldiğinizde araçlarınızın suratını yavaşlatın ve dikkatli olun, bu bölgeyi ziyarete geldiğinizde yeni ay gecesinde flaşsız fotoğraf çekinin, arka fonda belki Kirke'nin siluetini yakalayabilir ve Kirke ile fotoğraf karesine girme şansını yakalayabilirsiniz.  

Bütün yazılarımızda olduğu gibi kamu spotumuzu yapalım. Defineciler bu bölgede ve Karadağ'da kazı yapmayı düşünüyorsanız, bu yazıdan sonra iki defa düşünün. Çünkü, Kirke ensenizde olacaktır.

Hikayemizin bilimsel bir dayanağı bulunmamakla birlikte, bölgede yaşayan ve eskilerden gelen anlatımlarla kaleme alınmıştır. Yalnız Karaman Müze Müdürlüğü’nün ve Üniversitemizin buralarda bilimsel bir çalışma yapmasıyla pek çok bilinmeyen gün yüzüne çıkacaktır.