Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Kayseri küçük Millet Meclisi’nde STK temsilcileri ile bir araya geldi. Çözüm sürecini değerlendiren İçten, "Eğer yol kesmekse, PKK 10 yıl önce de yol kesiyordu. Hala da yol kesmeye devam ediyor. Ama bir şey değişti. PKK artık yol keserken Kürtleri öldürmüyor. Şimdi PKK adam kaçırırken adam öldürmüyor. Demek ki bir değişiklik var" dedi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Kayseri’de sivil toplum kuruluş temsilcileriyle bir araya geldi. STK temsilcileriyle çözüm sürecini değerlendiren İçten, bölgede yaşanan gelişmelere dikkat çekti. İçten, AK Parti ülkede 30 yıldır akan kanın çözülmesi konusunda ciddi bir duruş sergilediğin belirterek, çocuklara dağa giden ailelerin eylemlerine vurgu yaptı. İçten, "İlk defa bu 2 yıllık süreç içerisinde anneler dağa çıkan çocuklarını PKK’dan istediler ve eylem yaptılar. Buradan Diyarbakır’da HDP’nin ve PKK’nın dışında ciddi bir ideolojik yapılanmanın olduğu sonucu çıkıyor. Diyarbakır ve o bölgenin halkı muhafazakardır. Hukuka inananlar ve gerçekten muhafazakar olanlar şiddete ve gözyaşına meyil vermezler. O tür oluşumların içerisinde de olmazlar. Ama kıran ve dökenin dünyanın her yerinde olduğu gibi sesi her zaman daha fazla çıkar. Algı o yönde oluşur. Acılarımız var. Bu acılarla AK Parti hükümeti bölge insanıyla yüzleşti ve yeni bir sayfa açıldı artık. Bu yeni sayfada birliğin, beraberliğin, kardeşliğin, aynı bayrağın, aynı vatanın ve aynı değerlerle ülkemize ve vatandaşa bakabileceğimiz yeni bir yola giriyoruz. Diyarbakır’dan baktığımda Türkiye’yi ben böyle görüyorum" diye konuştu.

"PKK 30 YILDIR BÖLGEDE VAR VE ADAM KAÇIRIYOR"

Konuşmasında çözüm sürecine de değinen İçten, "Barışı ve kardeşliği istemeyen Türkiye’nin batısında da doğusunda da, Kürt’ün de Türk’ün de içinde bir kesim var. Bunlar her zaman bardağın boş tarafına bakarlar. PKK 30 yıldır bölgede var ve adam kaçırıyor. 30 yıldır PKK adam öldürüyor, Kürtlere zulmediyor. Hem de bunu Kürtlerin hakkını savunduğunu iddia ederek yapıyor. Eğer çözüm süreci ile birlikte yeni, hiç alışık olmadığımız yol kesmeler, adam kaçırmalar, mahkemeler kurmalar, bunlar oluşmuş olsaydı ben birine şu hakkı verirdim; Bu ne biçim çözüm süreci, hala bunlar devam ediyor, derdim. Bardağın dolu tarafını görmeyip boş tarafına bakanlar bir soru soracağım; Ben bir günde 100 tane asker cenazesinin ülkeme getirildiğini biliyorum. Şu an elhamdülillah ne asker ne polis şehitlerimiz geliyor mu? Bunu söylememdeki neden en önemli şeyin insan yaşamı olduğuna inanmamdır. Eğer yol kesmekse, PKK 10 yıl önce de yol kesiyordu. Hala da yol kesmeye devam ediyor. Ama bir şey değişti. PKK artık yol keserken Kürtleri öldürmüyor. Şimdi PKK adam kaçırırken adam öldürmüyor. Demek ki bir değişiklik var. Bu bir adımdır, bunu görmek lazım. Bu adam kaçırmasına elbette göz yummayacağız. PKK Kürtlerin hakkını savunduğunu iddia ederek onları kaçırıp onlara işkence yapıyor. Bu baskı ve ötekileştirmeyle yüzleşenler Kürtlerin kendisi. Dolayısıyla bundan en çok rahatsızlık duyanların Kürtlerin olması gerekiyor. Zaten de oldular" ifadelerini kullandı.