Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Dört mevsim edebiyat etkinlikleri’ kapsamında Nur Hayati İnanç’ın konuk edildiği ‘Gazelden güzele esrar-ı aşk’ isimli bir şiir dinletisi gerçekleştirildi.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Timur, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Yücel, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Kadıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda öğrenci ve öğretim üyesi katıldı.

Hayati İnanç, esrar-ı aşkın, aşkın sırları anlamına geldiğini ama bu konuyu anlatmanın da oldukça zor olduğunu söyledi. Hayati İnanç, divan edebiyatının çıkış noktasının da, beslendiği kaynağın da bu aşk olduğuna dikkat çekti. Dinleti sırasında şiirleri Türkçeden Türkçeye tercüme edeceğini, günümüzde kullandığımız Türkçeden biraz farklı olduğu belirten İnanç, “Uzun yıllar bizlere bu edebiyat ve bu dil çok zor ve öğrenilemez olarak gösterildi. Oysa ecdadımızın ne kadar ince ve naif, ne kadar zeki, becerikli, ne kadar güzel bakan insanlar olduğunu ve bize nasıl bir miras bıraktıklarını bilmek çok önemli. Bir dilde kullanılan kelimeler ne kadar eski ise dil o kadar makbuldür aslında” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Timur’un hediye ve plaket takdimiyle sona eren programdan sonra Hayati İnanç kitaplarını imzaladı.