Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır il örgütünce, üç gün önce Sur ilçesinde 17 yaşındaki Abdulkadir Çakmak’ın öldürülmesini kınamak ve İran’daki açlık grevlerine destek vermek amacıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş sonrası DBP İl Eş Başkanları ve parti yöneticileri, Çakmak’ın öldürüldüğü yere giderek kırmızı karanfil bıraktı.

DBP Diyarbakır il örgütü, üç gün önce Sur ilçesinde Abdulkadir Çakmak adlı gencin öldürülmesini kınamak ve İran’da açlık grevi başlatan 26 Kürt tutukluya destek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Grup, yürüyüş için Koşuyolu Parkı’nda toplandı. Polis de park çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Yürümek isteyen gruba, polis izin vermedi. Bunun üzerine DBP’li yöneticilerle polis arasında uzun süre görüşmeler yaşandı. Görüşmelerin ardından grubun İstasyon Meydanı’na kadar yürümesine izin verildi. Yürüyüşe geçen grup, alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde İstasyon Meydanı’na gitti. Grubun en önünde üzerinde Abdulkadir Çakmak’ın fotoğrafının olduğu pankart taşındı.

"İRAN’I KÜRTLERİN KAZANIMLARINI TANIMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Grup, İstasyon Meydanına vardığında DBP Eş Başkanları Ali Şimşek ve Hafize İpek basın açıklaması yaptı. İpek, Ortadoğu’daki egemen güçlerin, Kürtlerin değerlerine ve kazanımlarına barbarca saldırdığını belirterek, bunun son günlerde gözaltı, tutuklama ve katliamlar şeklinde olduğunu ifade etti. Yapılan saldırı ve katliamlara karşı Kürt halkının mücadele ederek elde ettiği kazanımlarını destansı direnişi ile korumaya kararlı olduğunu ifade eden İpek, "Mücadele ve direnişimizi sürdüreceğiz. Kobani ve Şengal başta olmak üzere Kürdistan’ın 4 parçasında egemenlerin ve onların taşeron örgütlerinin saldırıları karşısında sessiz kalmayacağız, direnişimizi daha da yükselteceğiz. İran rejiminin PJAK’lı siyasi tutsaklara yönelik gerçekleştirdiği insanlık dışı baskı ve idam cezaları sürmektedir. İran rejimini Urmiye Cezaevi’ndeki PJAK’lı siyasi tutsaklara yönelik baskılarına derhal son vermeye çağırıyoruz. İran rejiminin uygulamalarına karşı PJAK’lı siyasi tutsakların başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemini onların onurlu direnişini buradan selamlıyoruz. Onlarla dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtirken buradan İran rejimine, siyasi tutsaklara yönelik baskılara son vermeye, Kürt halkının kazanımlarını tanımaya çağırıyoruz."

"ÇAKMAK’I ÖLDÜRENLER CEZALANDIRILMALIDIR"

Kamu güvenliği adı altında 3 gün önce Sur ilçesinde 16 yaşında Abdulkadir Çakmak’ın öldürüldüğünü anlatan İpek, şunları söyledi: "Kamu düzenini sağlayacağım diye sivil yurttaşlar katlediliyor. Müzakere sürecinin ve demokratik çözüm taslağının yoğunca tartışıldığı bu dönemde hükümetin siyasi soykırım operasyonları ve değerlerimize yönelik çirkin saldırısı; çözüm sürecini boşa çıkarmaya dönük girişimlerdir. Bu son saldırıyı gerçekleştirenler hakkında derhal soruşturma açılmalı ve suçlular cezalandırılmalıdır. Barış ve demokrasiye dair kararlılığımızı bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Var olma mücadelesini şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da mevcut değerlerini koruyarak, yaşatarak sürdürecektir."

Yapılan açıklamaların ardından grup dağıldı. DBP’li yöneticiler parti otobüsüne binerek, Çakmak’ın vurulduğu yere gidip, kırmızı karanfil bıraktı.