IŞİD saldırılarından aileleriyle kaçarak Türkiye’ye sığınan Kobanili 6-12 yaş arası 100 çocuk, Bağlar Belediyesi’ne bağlı Eğitim Destekevi’nde eğitime başladı. Eğitim ve diğer masrafları Bağlar Belediyesi tarafından karşılanacak olan öğrenciler, haftanın 5 günü eğitim görecek.

IŞİD saldırıları sonucu Diyarbakır’a göç eden Kobanili ailelerin çocukları tespit edildi. Çalışma sonucu 100 çocuk Bağlar Belediyesi’ne bağlı eğitim faaliyetleri yürüten Eğitim Destekevi’nde eğitime başladı. Haftada 5 gün 20 saat eğitim görecek öğrencilere 2’şer saat Arapça ve İngilizce ile 6 saat Latin alfabesiyle Kürtçe ders verilecek. Ayrıca haftada 2’şer saat matematik, anatomi ve Kürdistan tarihi dersleri de verilecek. Öğrencilerin eğitim materyalleri ve diğer bütün ihtiyaçları Bağlar Belediyesi tarafından karşılanacak. Sağlıklı beslenme açısından öğrencilere her sabah süt ve kek verilecek.

KOBANİLİ ÇOCUKLARIN SOSYAL ALANDA GELİŞİMİ SAĞLANACAK

6-12 yaş grubu çocuklardan oluşan Kobanili öğrenciler, yaşlarına göre 4 ayrı sınıfa yerleştirildi. Öğrencilere eğitsel derslerin yanı sıra sanatsal dersler de verilecek. Bu kapsamda öğrenciler Eğitim Destekevi’nin müzik, resim, folklar gibi kurslarında da eğitim görecek. Folklor eğitimlerinde Kobanili eğitmenler ve öğrenciler Suriye yöresel oyunlarını Diyarbakırlı öğrencilerine öğretecek, Diyarbakırlı öğrenciler ise Diyarbakır’ın yöresel oyunlarını Suriyeli öğrencilere öğretecek.

EŞ BAŞKANLARDAN ÇOCUKLARA ZİYARET

Bugün eğitime başlayan Kobanili öğrenciler, aileleriyle birlikte Eğitim Destekevi’ne geldi. Eğitim Destekevi toplantı salonunda toplanan öğrenciler ve ailelerini Bağlar Belediyesi Eş Başkanları Birsen Kaya Akat ve Eşref Güler ziyaret etti. Kobanili ailelere hitap eden Birsen Kaya Akat, Kobani halkının göç etmesinden dolayı üzgün olduklarını belirterek, "Ancak burası da sizin evinizdir. Siz kendi ülkenize geldiniz. Burası sizin toprağınız ve evinizdir. Kobanili çocukların kendi toprağında özgür bir şekilde eğitim almalarını arzu ettik. Burada kendi çocuklarına sundukları imkanları Kobanili çocuklara sunmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız" dedi.

Ardından konuşan Eş Başkan Eşref Güler ise, Kobani’de yaşanan vahşetin uluslararası bir komplo olduğunu belirterek, Rojava’da ortaya çıkan Kürt varlığının birçok devleti rahatsız ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından eş başkanlar içinde eğitim materyalleri bulunan çantaları öğrencilere hediye etti. Daha sonra öğrenciler sınıflarına giderek ilk eğitimlerine başladı.